Velika Britanija: Rusija koristi protivbrodske rakete da gađa kopnene ciljeve

Svet 11. jun 202214:15 komentara
Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Ruski bombarderi su verovatno lansirali teške protivbrodske rakete, koje su kada imaju nuklearne bojeve glave namenjene za uništavanje nosača aviona, na kopnene ciljeve u Ukrajini, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba. Rakete Kh-22 od 5,5 tona iz 60-ih godina prošlog veka su, kada se koriste u kopnenim napadima sa konvencionalnim bojevim glavama, veoma neprecizne i mogu izazvati veliku kolateralnu štetu i žrtve.

U saopštenju se navodi da Rusija verovatno koristi takvo oružje jer joj nedostaju preciznije moderne rakete.

Nije bilo informacija o tome gde su takve rakete raspoređene a Ukrajina još nije potvrdila njihovu upotrebu.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana i dalje odvraća ruske taktičke avione od izvodjenja napada na većem delu zemlje.

U međuvremenu, ukrajinska vojska je saopštila da se ruske snage pregrupišu kako bi pokrenule ofanzivu na grad Slavjansk u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck.

Ruske trupe su uspele da preko noći nađu uporište u selu Bogorodične, 24 kilometra severozapadno od Slavjanska, i spremaju se da napadnu grad.

U ažuriranju se navodi da i dalje postoji opasnost od raketnih i vazdušnih udara na Ukrajinu sa beloruske teritorije, uz napomenu da je Minsk produžio vojne vežbe duž ukrajinsko-beloruske granice do 18. juna.

Regionalna policija Donjecka saopštila je da su ruski projektili tokom noći pogodili 13 gradova i sela u regionu. Policija je u saopštenju navela da ima ubijenih i ranjenih civila, ne navodeći brojeve.