Velika Britanija: Treća doza vakcine starijim od 50 godina i rizičnim grupama

Svet 14. sep 202115:331 komentar
Izvor: Reuters/Henry Nicholls/File Photo

Velika Britanija će ponuditi treću dozu vakcine protiv kovida-19 starijim od 50 godina i rizičnim grupama, rekao je  ministar zdravlja Sadžid Džavid.

Pročitajte još:

On je naveo da je vlada prihvatila preporuku Zajedničkog odbora za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) i da će sledeće nedelje početi vakcinacija trećom dozom.

Svetska zdravstvena organizacija zatražila je od bogatih država da odlože vakcinaciju trećom dozom sve dok svaka zemlja ne vakciniše najmanje 40 odsto stanovništva.

„JCVI savetuje da se ugroženima ponudi dodatna doza, kako bi se povećala individualna zaštita pred zimu“, rekao je predsedavajući odbora profesor Vei Šen Lim na konferenciji za novinare.

On je savetovao građanima da prime treću dozu iako se redovno vakcinišu protiv sezonskog gripa.

JCVI je saopštio da su potrebne dodatne injekcije za rizične grupe jer su studije pokazale da imunitet koji se stiče vakcinom slabi s vremenom.

Dodatnu, treću dozu, koja je preporučena starijim od 50 godina, zdravstvenim radnicima, onima koji žive sa osobama sa oslabljenim imunološkim sistemom, treba primiti najmanje šest meseci posle druge doze.

JVCI je preporučio Fajzerovu vakcinu za dodatnu dozu, a kao alternativu – pola doze Modernine vakcine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar