Velika eksplozija na mostu koji spaja Krim sa Rusijom

Svet 08. okt 202208:25 358 komentara

Rezervoar za gorivo zapalio se rano u subotu na Kerčkom mostu, javila je ruska državna novinska agencija RIA, dok su ukrajinski mediji preneli eksploziju, a snimci objavljeni na Tviteru pokazuju kako gori voz. Ruski Nacionalni antiteroristički komitet saopštio je da je požar izazvao kamion bomba.

Pročitajte još:

Saobraćaj je obustavljen na drumskom i železničkom mostu, koji je otvoren 2018. da bi povezao Krim sa ruskom transportnom mrežom.

„Rezervoar za gorivo na jednoj od deonica Krimskog mosta gori. Lukovi nisu oštećeni“, javila je RIA, pozivajući se na pokrajinskog zvaničnika, ali nije precizirala uzrok.

Nacionalni antiteroristički komitet u Moskvi saopštio je, međutim, da je požar na mostu izazvan automobilom bombom.

„Danas u 6.07 (03.07 GMT) na drumskom delu Krimskog mosta…. eksplodirao je kamion bomba koji je zapalio sedam železničkih cisterni koje su se kretale ka Krimu“, naveo je taj komitet.

Rojters je preneo izveštaje ukrajinskih medija u kojima se tvrdi da se na mostu dogodila eksplozija oko 6 sati ujutru, a snimci postavljeni na Tviter pokazuju kako brojni vagoni goriva gore na železničkom delu mosta, dok je putni deo mosta teško oštećen.

Ruski predsednik Vladimir Putin otvorio je Kerčki most 2018. godine nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, kojim je ranije upravljala Ukrajina, što je dovelo do sankcija i pogoršanja odnosa sa Zapadom.

Rusija je u septembru objavila pripajanje Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške pokrajine nakon održavanja referenduma, koje Kijev i Zapad smatraju nelegitimnim i održanim pod pretnjom.