Veliki protest u Atini: Najmanje 8.000 farmera sa 130 traktora

Svet 20. feb 202422:02 0 komentara
Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

Hiljade farmera iz cele Grčke okupilo su se na centralnom trgu u Atini, parkirajući svoje traktore ispred parlamenta u do sada najvećem protestu zbog povećanja troškova i sredstava za život koja su im uništena ekstremnim vremenskim prilikama, javlja Rojters.

Policija procenjuje da se najmanje 8.000 farmera sa 130 traktora pridružilo protestu, što je odjek pritužbi njihovih kolega u Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Poljskoj i Italiji, gde su poljoprivrednici organizovali slične demonstracije.

Osim što se nose sa visokim troškovima energije i proizvodnje, grčki farmeri kažu da su im štetu nanele i vremenske prilike uzrokovane klimatskim promenama, nepredvidive poplave, ekstremne vrućine i šumski požari, koji dodatno otežavaju uzgoj useva.

Sindikati poljoprivrednika su, navodi Rojters, nedeljama u pregovorima sa konzervativnom vladom premijera Kirijakosa Micotakisa, tražeći veću kompenzaciju, a istovremeno tvrdeći kako do sada najavljene mere ne idu dovoljno daleko da bi ublažile njihovu zabrinutost.

Pročitajte još

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!