Veliki vojvoda od Luksemburga najavio skoru predaju ovlašćenja sinu

Svet 23. jun 202415:39 3 komentara
JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP

Veliki vojvoda od Lukseburga Anri najavio je danas da će početi da prebacuje svoja ovlašćenja na sina Gijoma u oktobru, što je odlučujuća faza kojom se otvara put ka abdikaciji monarha.

Veliki vojvoda Anri je rekao da je odlučio da u oktobru imenuje princa Gijoma, za svog predstavnika, u govoru povodom nacionalnog praznika Velikog vojvodstva Luksemubra, male monarhije od 660.000 stanovnika, koja se nalazi između Francuske, Nemačke i Belgije.

Povezane vesti

Taj prenos znači prvi korak ka postepenom povlačenju velikog vojvode, koji je došao na tron u oktobru 2000, kao i početak prenosa krune na prestolonaslednika Gijoma (42).

„Sa svom svojom ljubavlju i poverenjem želim mu sreću“, rekao je Veliki vojvoda u Luksemburškoj filharmoniji, pred najvišim predstavnicima države i kraljevske porodice.

Za sada nije rečeno kada bi veliki vojvoda mogao da abdicira.

Veliki vojvoda Anri već je ranije najavio da želi da abdicira i da je o datumu razgovarao sa svojom porodicom, ali datum još nije oktrio, i današnja objava je bila iznenađenje, zato što ništa o tome nije pisalo u unapred podeljenom govoru.

Anri, sportista čije bogatstvo je procenjeno na nekoliko milijardi dolara, preuzeo je tron posle abdikacije svog oca Žana koji je vladao 36 godina.

Princ Gijom je najstarije od petoro dece kraljevskog para Anrija od Nasaua i Marije Tereze Mestre.

Budući veliki vojvoda oženjen je za groficu Stefani od Lanoja od 2012. godine, imaju dva sina, princa Čarlsa i princa Fransoa, rođenih 2020. odnosno 2023 godine.

Veliki vojvoda promoviše zakone, imenuje vladu posle izbora, ali ima uglavnom simboličnu ulogu. On predstavlja „identitet zemlje, njenu nezavisnost, jedinstvo teritorije i stalnost države“, piše na vebsajtu dvora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare