„Zašto ste dali reč Zelenskom“: Verbalni okršaj Rame i ruskog ambasadora u UN (VIDEO)

Svet 20. sep 202319:30 225 komentara

U Njujorku zasedaju Generalna skupština Ujedinjenih nacija, kao i Savet bezbednosti kojim predsedava Albanija. Premijer Edi Rama ušao je u prepirku sa ruskim ambasadorom, oko toga zašto ukrajinski predsednik govori prvi. Rama je najpre objasnio da je tema rat u Ukrajini i da je to razlog, da je tako po pravilima. A onda je dao jedinstven predlog.

„Želimo da Vas pitamo – na osnovu čega ste rešili da date reč predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom pre nego što su govorili članovi Saveta bezbednosti, od kojih su mnogi ovde predstavljeni na nivou predsednika i premijera?“, upitao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

„Moram da kažem kada od vas dolazi cela ova lekcija o kršenju pravila u ovoj zgradi, to je baš impresivno. Ali pošto ste nekoliko puta ponovili da je kršenje u tome da predsednik Zelenski govori pre nego što govore članovi Saveta, imam rešenje za to, ako se slažete. Vi zaustavite rat i predsenik Zelenski neće govoriti. Ono što je njega ovde učinilo važnim i ono zbog čega je važno da mi prvo njega čujemo i da onda diskutiujeo o tome, za to ste vi zaslužni, a ne mi“, odgovorio mu je Edi Rama.