Vetar doneo pesak iz Sahare na Alpe i obojio sneg

Svet 07. feb 202120:556 komentara
Crveni sneg u Alpima
You tube/Chasing Snow

Velike količine peska iz Sahare stigle su ovog vikenda na područje Evrope, obojivši sneg na alpskim skiijalištima u žuto-narandžasto i crveno.

Čestice prašine prekrile su centralni deo Francuske, Švajcarske, južnog dela Nemačke i Austrije.

Prema snimcima stranice „Severe Weather“, pesak je s područja Afrike stigao zbog vetra i razvoja specifičnih meteoroloških uslova.

Mnoga skijališta širom centralnog dela Evrope poprimila su crvenu boju, a brojni skijaši ostali su iznenađeni fantastičnim prizorima koji se retko mogu videti na planinama.

Snimci ove neobične pojave objavljeni su i na društvenoj mreži Tviter.

 

Zbog uticaja vetra, pesak bi, kako navode nemački meteorolozi, trebalo da se širi dalje prema severu i istoku Evrope, tačnije na područje Mađarske i Češke.

Procene su da bi trebalo da stigne i na područje Balkana, Poljske i Ukrajine, ali u manjem obimu s obzirom na smer kretanja vetra.

Stručnjaci su naveli da nije samo pesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snežne alge, koji tokom topljenja mogu da promene boju snega.

Na sajtu Nemačkog meteorološkog servisa pojasnili su da krvavi sneg najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog peska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok češće u barama koje ostaju posle topljenja snega ili kiše.

Komentari

Vaš komentar