Veto Mađarske na pomoć EU Ukrajini, produbljen razdor Budimpešte i Brisela

Svet 06. dec 202216:5618 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Mađarska je stavila veto na paket finansijske pomoći Evropske unije Kijevu od 18 milijardi evra, što je produbilo razdor između dve strane zbog zaštite vladavine prava u Mađarskoj i stavova premijera Viktora Orbana o invaziji Rusije na Ukrajinu.

Ministri finansija EU su, međutim, odložili odluku da se Mađarska kazni uskraćivanjem milijardi evra zbog nesprovođenja čvrstih reformi vladavine prava. Zbog mađarskog veta 26 država članica EU sada treba da razradi komplikovaniji plan za obezbeđivanje novog paketa pomoći Kijevu, jer EU nema jednoglasnu podršku.

„Na kraju je postignut dogovor o formulacijama koje omogućavaju fleksibilan i brz način raspoređivanja sredstava u Ukrajinu bez suštinske promene načina na koji EU upravlja svojim fondovima. Kažem sporazum, ali u stvarnosti taj sporazum je minus jedan“ – bez Madjarske, saopšteno je iz Ekonomskog i finansijskog komiteta Saveta EU.

EU ima rok do 19. decembra da donese odluku, a lideri EU će se sastati na dvodnevnom samitu sledeće nedelje, što povećava šanse da će se s tim pitanjima ipak morati pozabaviti kasnije.

Mnoge države vide Orbanovu taktiku kao slabo skriven pokušaj da uceni EU da oslobodi finansijska sredstva za oporavak od pandemije koja je EU zadržala. Orban je zvaničnike EU razgnevio uzastopnim kritikama sankcija EU usmerenih na Rusiju zbog njenog rata u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar