(VIDEO) Hiljade Izraelaca i večeras protestuje pred parlamentom s bakljama

Svet 02. apr 202423:51 3 komentara
REUTERS/Ronen Zvulun

Hiljade Izraelaca protestovale su večeras, četvrti dan zaredom, protiv vlade i u korist sporazuma o oslobađanju talaca u Gazi.

Izraelski mediji izvijestili su da su se protestanti večeras okupili s bakljama u rukama u blizini zgrade parlamenta u Jerusalemu i tražili nove izbore.

Jedna majka, čiji je sin otet optužila je premijera Benjamina Netanjahua da stoji na putu dogovoru o taocima.

Protesti traju danima

U Jerusalemu se od nedjelje održavaju velike antivladine demonstracije, a protestanti su u sklopu višednevne kampanje postavili i sto šatora ispred parlamenta.

U subotu su ljudi takođe protestovali protiv Netanjahuovog vođstva u Tel Avivu, Haifi i drugim gradovima. Rođaci talaca ga optužuju da nije ozbiljno zainteresovan za oslobađanje Izraelaca koje Hamas drži u pojasu Gaze.

Netannahu odbacuje kritike

Izraelski šef vlade odbacuje kritike i nedavno je izjavio da se oseća dužnim da vrati sve taoce kući. Novi izbori bi, kako tvrdi, paralisali pregovore o oslobađanju talaca i „doveli do kraja rata pri nego što su ciljevi budu postignuti“.

SAD, Katar i Egipat već nedeljama posreduju između Izraela i Hamasa kako bi se postigao novi prekid vatre i razmena talaca otetih iz Izraela za palestinske zarobljenike.

Izrael procenjuje da je gotovo sto talaca, koje drži islamistička organizacija, još uvijek živo.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare