(VIDEO) „Istorijska noć za Argentinu“: Novoizabrani predsednik Havijer Milej obećao obnovu

Svet 20. nov 202308:48 16 komentara

Izabrani predsednik Argentine, ultraliberalni ekonomista Havijer Milej, najavio je u pobedničkom govoru "obnovu Argentine" i kao zagovornik šok terapije upozorio da neće biti polu-mera.

„Istorijska noć za Argentinu“, poručio je Milej pred hiljadama svojih pristalica u izbornom štabu u Buenos Ajresu.

Milej je u drugom izbornom krugu pobedio s 55 odsto glasova ministra privrede (centar) Serhija Masu.

„Ovo je kraj modela koji osiromašuje kastu, danas prihvatamo model slobodarstva (libertarijanizam) da bismo ponovno postali svetska sila“, poručio je novoizabrani predsednik Argentine.

„Suočeni smo s ogromnim problemima kao što su inflacija, stagnacija, manjak radnih mesta, nesigurnost, siromaštvo i beda“, nabrajao je.

„Te probleme moći ćemo rešiti samo ako prihvatimo nove ideje slobode“.

Pročitajte još

„Nema mesta za postupne mere, za mlakost i polu-mere“, upozorio je Milej koji već dve godine zagovara šok terapiju za privredu izjedenu hroničnom inflacijom, naraslom na 143 odsto.

Pružio je ruku saradnje svim Argentincima i „političkim vođama koji se žele pridružiti novoj Argentini“, ali i upozorio one koji bi se mogli odupirati reformama.

„Ima ljudi koji će se odupirati, koji će hteti zadržati sistem povlastica koji odgovara manjini, ali osiromašuje većinu. Poručujem im: sve što je po zakonu je dopušteno, ali ništa nije dopušteni izvan zakona“.

Havier Milej preuzeće predsedništvo 10. decembra i naslediti aktuelnog peronistu (levi centar) Alberta Fernandeza.

Milejev protivkandidat Serhio Masa priznao je poraz, a predsednik Fernandez rekao je da “veruje da može početi raditi s Havierom Milejem kako bi zagarantovali urednu tranziciju“.

Svetski čelnici čestitali su u ponedeljak političkom autsajderu Mileju na izbornoj pobedi.

„Demokratija je glas naroda i uvek se mora poštovati. Čestitam argentinskim institucijama na sprovođenju izbornog procesa i argentinskom narodu koji je učestvovao na dan izbora na uredan i miran način. Novoj vladi želim puno sreće i uspeh“, izjavio je brazilski predsednik Luis Injasio Lula Da Silva.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan čestitao je Mileju na pobedi, napisavši na društvenim mrežama kako se raduje izgradnji snažnog odnosa temeljenog na ljudskim pravima, demokratskim vrednostima i transparentnosti.

Bivši američki predsednik Donald Tramp takođe je čestitao argentinskom libertarijancu.

„Celi svet je gledao! Jako sam ponosan na tebe. Preokrenućeš svoju zemlju i zaista učiniti Argentinu ponovo velikom!“, poručio je Tramp putem društvenih mreža.

Samoproglašeni anarhokapitalista Milej obećao je biračima radikalni zaokret: želi ukinuti centralnu banku i nacionalnu valutu i zameniti je američkim dolarom, ukinuti brojna ministarstva i radikalno srezati izdvajanja za socijalnu politiku.

Radikalni program kakav Milej predlaže posebno je popularan među mladim ljudima koji su u svom životu znali samo za stalne krize i razočarani su političkim establišmentom te žele nešto sasvim novo.

Pogledajte još – Izrael tvrdi da je otkrio 55 metara dugačak tunel ispod bolnice u Gazi