VIDEO Lovci F-16 probili zvučni zid nad Vašingtonom jureći „cesnu“

Svet 05. jun 202307:29 8 komentara
Manjunath KIRAN / AFP

Američki zvaničnici su u nedelju poslali grupu vojnih aviona u lov na mali avion koji je neovlašćeno ušao u vazdušni prostor nad širim područjem Vašingtona i potom se srušio u Virdžiniji.

Vojni avioni su nad glavnim gradom SAD probili zvučni zid kako bi stigli „cesnu“ koja može da nosi sedam do 12 putnika, rekli su zvaničnici.

U vreme kada je probijen vazdušni zid „cesna“ se srušila na brdovitom području na jugozapadnu Virdžinije, navela je Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA).

Vojni mlaznjaci nisu bili uzrok pada, tvrdi neimenovani zvaničnik.

Prema rečima upućenog izvora, smatra se da je “cesna“, vozila na autopilotu, a nije odgovarala na pozive.

“Cesna“, je poleteta s aerodroma u Elizabetonu u saveznoj državi Tenesi i bila je na putu za aerodrom Mekartur na njujorškom Long Ajlendu, oko 80 kilometara istočno od Menhetna, objavila je FAA u saopštenju.

Incident će istražiti Nacionalni odbor za sigurnost transporta, dodali su.

Prema sajtu koji prati letove Flight Aware, “cesna” se, kako se čini, približila širem području Njujorka i potom napravila zaokret za skoro 180 stepeni i završila u Virdžiniji.

Vojni mlaznjaci F-16 poslati su iz Džoint bejz Endrjusa, a najmanje jedan vojni pilot video je da se pilot „cesne“ onesvestio, naveo je ABC.

Probijanje zvučnog zida uznemirilo je mnoge u gradu Vašingtonu. Stanovnici su na Tviteru pisali o glasnoj buci i podrhtavanju tla i zidova. Nekoliko stanovnika tvrdi da se buka čula sve do Virdžinije i do Merilenda.