(VIDEO) Pogledajte kako izgleda grad pod vodom posle probijanja brane u Ukrajini

Svet 06. jun 202312:11 > 13:18 128 komentara

Nova Kahovka potpuno je poplavljena, rekao je proruski gradonačelnik tog mesta posle probijanja istoimene brane na Dnjepru. Društvenim mrežama se šire dramatični snimci područja koja su u potpunosti prekrivena vodom.

Jedan od najdramatičnijih snimaka je onaj na kojem se vidi kako reka Dnjepar nosi krov kuće, a moguće i celu konstrukciju.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci i fotografije iz grada, na kojima se vidi kako se nivo vode povećava, a sam centar grada je poplavljen.

Snimci iz vazduha takođe pokazuju dramatičnu situaciju u gradu.

Potopljena je i Palata kulture, a u njenoj blizini su snimljeni labudovi.

Brana Kahovka u delu Hersonske oblasti koji je pod kontrolom ruskih snaga, urušena je u utorak ujutru u granatiranju za koje se uzajamno optužuju Rusija i Ukrajina.

„Sada izmeštamo stanovnike koji su direktno na obali. Grad je još uvek pod granatiranjem. Mislim da će stanovnici iz oko 300 kuća biti evakuisani i već se sada evakuišu, kako bi izbegli žrtve“, rekao je za TV Rusija-24 načelnik proruske opštinske uprave Vladimir Leontjev.

Prema njegovim rečima, nivo vode u reci Dnjepar u Novoj Kahovki porastao je više od 10 metara zbog kolapsa HE Kahovka i mogao bi da dostigne do 12 metara pre nego što počne da opada.

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Timofij Milovanov, objavio je na Tviteru da je Herson potopljen, a da je situacija verovatno još gora na levoj obali Dnjepra koja je pod kontrolom Rusije.