VIDEO: Probijanje brane na Dnjepru – šta sve znamo do sada?

Svet 06. jun 202321:22 59 komentara
Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Nivo vode u Novoj Kahovki porastao je za više od 10 metara nakon što je eksplozija noćas probila veliku branu. Brana je srušena u okupiranom delu ukrajinskog regiona Herson. Ugrožena su sva naselja smeštena nizvodno, pa i sam grad Herson, zbog čega ukrajinske vlasti evakuišu stanovništvo. Za sada, zvaničnici kažu da nema opasnosti za nuklearnu elektranu Zaporožje, čiji se reaktori hlade vodom iz jezera Kahovka.

Brana Nova Kahovka nalazi se na jugu Ukrajine, na teritoriji koja je pod kontrolom ruskih snaga. Hidroelektrana Kahovka se nalazi u gradu Nova Kahovka u ukrajinskoj oblasti Herson, koja je trenutno pod ruskom okupacijom. Izgrađena je u vreme Sovjetskog Saveza i jedna je od šest brana na reci Dnjepar, čiji tok se proteže o krajnjeg severa Ukrajine do samog juga zemlje, gde se uliva u more.

Ova brana je toliko velika da se sa određenih mesta ne vidi druga strana obale. Zbog toga je lokalno stanovništvo nekad zove i more Kahovka. Brana zadržava količinu vode jednaku onoj koja se nalazi u Velikom slanom jezeru u američkoj državi Juti, čija zapremina iznosi 16 kubnih kilometara.

Ova brana omogućava i snabdevanje vodom Krima, poluostrva koje je Rusija anektirala 2014. godine. Takođe, čitav svet sa velikom pažnjom gleda u sve ono što se događa u Ukrajini u vezi sa pucanjem brane i zbog toga što se ona nalazi u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, koju pod svojom kontrolom ima Rusija. Ova brana omogućuje neophodnu rashaldnu vodu za nukelarnu elektranu.

Iako je u prvi mah čitav svet bio zabrinut zbog toga kako će se pucanje brane odraziti na nuklearnu bezbednost, iz Međunarodne agencije za atomsku energiju saopštili su da ne postoji neposredan rizik i da ukoliko nivo vode padne ispod potrebnog, postoje alternativni izvori koji služe za rashlađivanje vode. Takođe, problem može da bude i dopremanje vode do Krima.

Ukrajina je nakon aneksije od strane Rusije zatvroila taj put, ali ga je Rusija otvorila odmah nakon početka invazije.

Tanjug/Planet Labs PBC via AP

Nakon što je brana danas popustila, hiljade ljudi je evakuisano iz okolnih naselja, a nadležni strahuju da će poplave imati katastrofalne posledice. Iako nije jasno koliko će poplave biti obimne, strahuje se da će pogoditi oblast u kojoj živi oko 16.000 ljudi. Snimci koje smo danas imali priku da vidimo pokazuju da bujica nosi krovove zgrada, ali i čitave kuće.

Grad Oleški, u ukrajinskoj oblasti Herson, koji se nalazi na levoj obali reke Dnjepar pod kontrolom Rusije, skoro je potpuno poplavljen. Kijev navodi i da je zbog pucanja brane u Djenpar iscurilo najmanje 150 metričkih tona nafte. Poplavljena je i zona sukoba ruskih i ukrajinskih snaga.

Ukrajinska vojska i NATO optužili su Rusiju da je digla branu u vazduh, dok Moskva okrivljuje Kijev. Još nije jasno šta je izazvalo oštećenje brane, ali ukrajinska vojska tvrdi da ju je Rusiju namerno digla u vazduh. Veruje se da se Moskva plašila da će ukrajinske snage iskoristiti put preko brane da prebace trupe na teritoriju koju drži Rusija, kao deo kontraofanzive.

Ukrajina je pozvala na hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojem bi se razgovaralo o, kako je navela, „ruskom terorističkom napadu“. Da je u pitanju ratni zločin, smatra i NATO.

Kremlj je danas osudio rušenje brane i označio ga kao „namerni akt sabotaže“.

Ruski zvaničnici tvrde da je granatiranjem uništen samo gornji deo postrojenja, a ne sama brana. Mnogi danas podsećaju da se o mogućem rušenju brane govorilo još prošle godine, a danas je do toga i došlo, što je još jedan dokaz brutalnosti rata koji se vodi u Ukrajini.