(VIDEO) Tuča u gruzijskom parlamentu: Lider opozicije pesnicom udario poslanika vladajuće partije

Svet 15. apr 202417:14 3 komentara

Na sastanku pravnog odbora parlamenta Gruzije, gde se raspravlja o projektu zakona "o transparentnosti stranog uticaja", jedan od opozicionih poslanika potukao se sa predstavnikom vladajuće partije.

Do incidenta je došlo tokom diskusije – dok se poslanik partije Gruzijski san Mamuk Mdinaradze svađao sa predstavnikom opozicione partije Lelo, prišao mu je lider partije Građani, Aleko Elisašvili i udario ga pesnicom u lice.

Poslanici su nakon toga napustili salu i nastavili tuču u hodniku. Na kraju je Elisašvili napustio zgradu parlamenta jer je, kako tvrdi, izbačen iz parlamenta.

„Dosta mi je svega ovoga, a ovog ruskog agenta sam udario u lice. Uvek sam pokušavao da komuniciram ljudski sa ‘Gruzijskim snom’, a oni nas vode u Rusiju…Nije vreme da sedimo kod kuće, moramo da izađemo napolje zajedno sa njihovim ruskim zakonom“, rekao je Elisašvili.

Kako se navodi, zbog incidenta, sednica odbora je prekinuta na pola sata, nakon čega je nastavljena.

Zakon je zaoštrio odnose sa evropskim zemljama i Amerikom, koji su rekli da se protive njegovom usvajanju.

Evropska unija, koja je Gruziji dala status kandidata u decembru, saopštila je da je taj potez nespojiv sa vrednostima bloka.

Gruzijski san kaže da želi da se ta zemlja pridruži EU i NATO-u, iako je produbila veze sa Rusijom i suočila se sa optužbama za autoritarizam kod kuće. U njemu se kaže da je zakon neophodan za borbu protiv onoga što se naziva „pseudo-liberalnim vrednostima“ koje nameću stranci i za promovisanje transparentnosti.

Gruzijski kritičari označili su nacrt zakona kao „ruski zakon“, upoređujući ga sa sličnim zakonima koje je Kremlj koristio za suzbijanje neslaganja u Rusiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare