Vijesti: AstraZeneka predala zahtev za registraciju vakcine u Crnoj Gori

Svet 06. feb 202121:20 > 21:221 komentar
AstraZeneka
Andy Buchanan/Pool via REUTERS//File Photo

Proizvođač vakcine AstraZeneka predao je u četvrtak zahtev za registraciju crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CINMED), pišu podgoričke Vijesti i dodaju da je to prvi zahtev za registraciju vakcine u Crnoj Gori.

To, kako se dodaje, ne znači da će biti prva registrovana i upotrebljena vakcina u državi, pišu Vijesti.

Ovu vakcinu proizvela je britansko-švedska kompanija AstraZeneka u saradnji sa Univerzitetom Oksford, a u Evropskoj uniji odobrena je krajem januara.

Zemlje Balkana koje su u COVAX sistemu mogu očekivati do juna ove godine da dobiju 825.600 od ukupno 336 miliona doza AstraZeneka vakcine koje su u planu distribucije, najavljeno je početkom februara na konferenciji za medije predstavnika Alijanse za vakcinaciju GAVI, Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF.

Crna Gora trebalo bi da dobije 84.000 doza ove vakcine. Prvi kontigent očekuju se u drugoj polovini februara, podsećaju Vijesti.

EMA je ranije objavila da se dozvola odnosi na upotrebu među populacijom starijom od 18 godina.

„Još uvek nema dovoljno rezultata koji bi pokazali u kom procentu je vakcina efikasna kod starije populacije“, naveo je evropski regulator i istakao da se „očekuje zaštita, s obzirom na to da je imuni odgovor zabeležen u ovoj starosnoj grupi, kao i zbog iskustva sa drugim vakcinama“.

U EU su do sada odobrene i vakcine kompanija Pfizer/Biontech i Moderna.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar