Vijetnam u središtu najvećeg skandala: Direktor kompanije proneverio više od 11 milijardi evra

Svet 04. dec 202311:49 11 komentara
evri, evro
Pixabay

Vijetnam je postao središte najvećeg finansijskog skandala u istoriji jugoistočne Azije, a na vrhu piramide niza prevara je Trung Mi Lan, direktor velike građevinske kompanije Van Thinh Phat Holdings Group, osumnjičen za proneveru 11,4 milijarde evra, javlja danas Dojče Vele (DW), pozivajući se na vijetnamsko ministarstvo bezbednosti.

Reč je o velikoj sumi novca koja predstavlja približno tri odsto ukupnog godišnjeg bruto nacionalnog prihoda Vijetnama.

Trung Mi Lan je prvi put uhapšen prošle godine kada su istražni organi otkrili da je kroz mrežu više od 1.000 predstavništava u zemlji i inostranstvu nezakonito dobio pozajmnicu od 40 milijardi evra od sajgonske komercijalne banke i nizom malverzacija prisvojio trećinu te sume novca.

U vezi mogućeg ucešca u toj velikoj proneveri pred sudom se već nalazi 85 optuženih među kojima si i zaposleni u sajgonskoj komercijalnoj banci, ali se u Ministarstva naglašava da je nova istraga otvorena još protiv 27 državnih službenika, među kojima je i 12 visokopozicioniranih zvaničnika vijetnamske centralne banke.

Ističe se da je reč o verovatno najvećem finansijskom skandalu u tom delu sveta, uz podsećanje da se poslednji sličan skandal dogodio 2010. godine u Maleziji gde je tada, kriminalnim radnjama, pronevereno 4,4 milijarde eura.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare