Vilijam i Hari će u privatnosti i odvojeno obeležiti 25 godina od majčine smrti

Svet 31. avg 202210:30 3 komentara
Tanjug/AP Photo,

Prinčevi Vilijam i Hari će u privatnosti obeležiti 25. godišnjicu smrti svoje majke, princeze Dajane, ali i odvojeno, jer se nesuglasicama među braćom ne nazire kraj.

Lejdi Dajana Spenser, čiji je bajkoviti brak s princom Čarlsom osvojio svet dok se javno nije razotkrila nevera, a završio je razvodom, poginula je u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine.

POVEZANE VESTI

Pre pet godina njeni su sinovi prisustvovali nizu javnih komemoracija i javno su progovorili o trajnim posledicama koje je majčina smrt ostavila na njihove živote.

Ali, ove godine braća neće učestvovati ni u jednoj zvaničnoj komemoraciji, već će godišnjicu obeležiti u privatnosti sa svojim porodicama.

Vilijam (40) je nedavno najavio da se iz Londona sa suprugom i njihovo troje dece seli na imanje Vindzor, zapadno od Londona, a Hari (37) sada živi u Kaliforniji sa suprugom Megan i njihovo dvoje dece, nakon što je par napustio kraljevsku porodicu početkom 2020. godine.

Portparoli oba para potvrdili su da će porodice provesti dan privatno obeležavajući godišnjicu Dajanine smrti odvojeno.

Nasleđe princeze Dajane

Dajanu danas cene jer je prekinula konvencionalan i uštogljen način života kraljevske porodice. Britanska monarhija već je vekovima poznata po prepoznatljivom stilu života prepunom protokola.

Dajana je bila i ostala jedna od omiljenih članica britanske kraljevske porodice, koja je prema mišljenju mnogih, zaslužna za činjenicu da su se potomci kraljice Elizabete i čitava njena porodica u javnosti uspeli da se malo opuste.

Džo Litl, glavni urednik časopisa „Majesty“, smatra da je Dajana snažno uticala na svoje sinove, trudeći se da budu manje formalni u odnosu s ljudima, premda im je kraljevska tradicija to nalagala.

U prilog tome govori i činjenica da je njen stariji sin Vilijam srdačno izgrlio engleske fudbalerke nakon njihove pobede na Euru 2022. održanom ranije u avgustu.

Dajana je za života bila posvećena dobrotvornom radu, posebno kada je reč o razminiranju, te je bila vrlo angažovana na promeni odnosa prema obolelima od HIV-a i AIDS-a.

Omiljena princeza i danas se smatra modnom ikonom, a poznato je i da je neretko kršila protokol koji je zahtevao elegantno odevanje.

Potvrda trajne fascinacije kraljevskom porodicom, posebno Dajanom, je i činjenica da je prošli vikend sportski Ford Escort, nekada u njenom vlasništvu, na aukciji prodat za oko 860.000 evra.

Razdor u porodici

Vilijam i Hari su imali samo 15 i 12 godina kad je Dajana poginula. Svi se sećaju dvojice dečaka kako pognutih glava hodaju iza majčinog kovčega.

Prošle godine braća su otkrila njenu statuu u Kensingtonskoj palati na dan kada je pokojna princeza trebalo da napuni 60. godina.

Ali razdor, za koji upućeni tvrde da je počeo nedugo nakon što je Hari počeo da izlazi sa sadašnjom suprugom Megan Markl, jedva su uspevali da prikriju.

U međuvremenu se odnos između braće pogoršao, a razdor produbio.

Komentari (3)

Vidi sve komentare