Više od 107.000 Amerikanaca umrlo od predoziranja narkoticima prošle godine

Svet 11. maj 202217:14 6 komentara
JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Više od 107.000 Amerikanaca umrlo je od predoziranja narkoticima prošle godine, postavljajući rekord u eskalirajućoj epidemiji predoziranja u zemlji, saopštio je danas Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.U 2021. godini je otprilike jedna osoba umirala od predoziranja u SAD na svakih 5 minuta što je porast od 15 odsto u odnosu na prethodni rekord postavljen godinu ranije.

Broj smrtnih ishoda predoziranja u SAD raste više od dve decenije. Rast je počeo 1990-tih slučajevima predoziranja opioidnim lekovima protiv bolova, koji su praćeni talasima smrtih ishoda predoziranjem heroinom i najskorije nedozvoljenim fentanilom.

Prošle godine, predoziranje fentanilom i drugim sintetičkim drogama premašilo je 71.000 slučajeva, što je 23 odsto više nego godinu ranije. Takođe je došlo do porasta smrtnih ishoda predoziranjem kokainom od 23 odsto i kristalnim metom (Metamfetamin) i drugim stimulansima za 34 odsto.

Smrt od predoziranja se često pripisuje upotrebi više od jednog leka. Neki ljudi uzimaju više lekova, a fentanil koji ima nisku cenu se sve više koristi umesto drugih lekova, često bez znanja kupaca.

„Imamo mnogo više ljudi, uključujući one koji povremeno koriste drogu, pa čak i adolescente, izloženih ovim moćnim supstancama koje mogu izazvati predoziranje čak i uz relativno malu izloženost“, navodi se u saopštenju.

Komentari (6)

Vidi sve komentare