Više od 15.000 američkih vojnika predoziralo se drogom u poslednjih pet godina

Svet 16. feb 202311:35 17 komentara
Delil SOULEIMAN / AFP

Više od 15.000 američkih vojnika predoziralo se drogom u poslednjih pet godina, a u 332 slučaja registrovan je ishod, naveo je Pentagon u odgovoru na relevantno pitanje američkog Kongresa.

List „Roling stoun” objavio je da su podaci prosleđeni ove nedelje petorici američkih senatora, predvođenih demokratama iz Masačusetsa Edvardom Markijem i Elizabet Voren.

Senatori su u septembru poslali pismo američkom ministru odbrane Lojdu Ostinu, tražeći podatke o predoziranju u vojsci, nakon što je Rolling Stone objavio da je 30 vojnika umrlo od predoziranja 2020. i 2021. godine u Fort Bragu, štabu američkih specijalnih snaga, Severna Karolina.

„Gubitak jednog vojnika usled fatalnog predoziranja je previše. Broj raste, sa izveštajima o nekoliko stotina predoziranja u američkim vojnim bazama. Možemo i moramo da zaustavimo krizu predoziranja u Americi“, rekao je Marki.

Pentagon kaže da je fentanil odgovoran za više od većine smrti. U stvari, broj smrtnih slučajeva od ovog sintetičkog opioida se više nego udvostručio od 2017. godine, prateći sličnu putanju sveukupne krize droga u SAD, prenela je „Raša tudej“.

Prema američkoj vladi, skoro 107.000 civila je umrlo 2021. u SAD od predoziranja, uključujući 71.000 slučajeva povezanih sa fentanilom.

Smrt od predoziranja u vojsci pratila je smrt civila i na druge načine. Ukupno 96 odsto poginulih bili su obični vojnici, a ne oficiri, kao što se u ogromnoj većini civilnih slučajeva radilo o osobama bez fakultetske diplome. Ogromna većina vojnih lica koja su umrla od predoziranja drogom bili su belci mlađi od 33 godine.

„Roling stoun” navodi da je u bazama gde su stacionirani vojnici pešadije, „Zelene beretke” i drugi elitni vojnici bilo velikih koncentracija predoziranja i da to verovatno nije slučajno jer su te formacije „iznele skoro ceo teret rata”. u Avganistanu i drugim zemljama u protekloj deceniji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare