Više od 250 nevladinih organizacija pozivaju na prekid slanja oružja palestinskim grupama i Izraelu

Svet 11. apr 202423:37 0 komentara
Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar)

Više od 250 humanitarnih organizacija ili organizacija za odbranu ljudskih prava saopštile su danas da su u otvorenom pismu pozvale da se "odmah" prekine slanje oružja "Izraelu i palestinskim oružanim grupama".

„Tražimo momentani prekid vatre i pozivamo sve zemlje da prekinu sa slanjem oružja koje može biti korišćeno da se počine kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava“, napisale su te organizacije.

One su ukazale da Savet bezbednosti UN treba da preuzme svoju odgovornost održavana svetskog mira i bezbednosti tako što će usvojiti mere da se zaustavi slanje oružja vladi Izraela i palestinskim oružanim grupama.

Pismo je potpisalo 250 organizacija, među kojima Amnesti Internešenal, Sejv d čildren, Oksfam, Lekari sveta, Karitas i neke verske i feminističke nevladine organizacije.

Ukazuje se da je u izraelskom bombardovanju i opsadi Gaze za civilno stanovništvo na toj teritoriji život postao nepodnošljiv, i da je tamo humanitarna kriza nivoa bez presedana.

Takođe ukazuju da uzimanje talaca i neselektivni napadi oružanih paletinskih grupa predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava i moraju odmah da prestanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!