Više od 50 ranjenih u sukobima muslimanskih vernika i izraelskih policajaca

Svet 07. maj 202123:57 > 08. maj 2021 00:014 komentara
REUTERS/Ammar Awad

Više od 50 ljudi je ranjeno u petak uveče tokom sukoba muslimanskih vernika i izraelskih policajaca koji su ušli na Brdo hrama, te na drugim mestima u istočnom Jerusalimu, saopštio je palestinski Crveni polumesec.

Kako je navedeno, 23 osobe su hospitalizovane, a većina je ranjena u glavu gumenim mecima i šrapnelom od šok bombi, preneo je Asošiejted pres.

Portparol izraelske policije Vasem Badr naveo je da su izbili „nasilni neredi“ u izjavi za Frans pres.

Izraelski policajci koji čuvaju pristup svetilištu, gde se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, koju muslimani ga zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište), su rekli da su „stotine izgrednika bacale kamenice, boce i druge predmete prema policajcima koji su uzvratili vatrom“.

REUTERS/Ammar Awad

Na Uzvišenom utočištu, gde su se muslimani okupili povodom poslednjeg petka u svetom mesecu posta Ramazana, čula se pucnjava, a novinar Frans presa je rekao da se iznad tog mesta u Starom gradu u Jerusalimu dizao dim.

Sukobi su izbili u vreme pojačane napetosti u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, palestinskim teritorijama okupiranim u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

U tom delu Jerusalima, koji je Izrael kasnije anektirao, već nedelju dana traju demonstracije i sukobi s pripadnicima izraelskih snaga u kvartu Šeik Džarah. Spor u tom kvartu tiče se vlasništva nad zemljom na kojoj su izgrađene kuće četiri palestinske porodice, kojima preti evakuacija da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

Sukobi u petak veče su izbili pošto je izraelska policija pojačala prisustvo u Jerusalimu povodom večernjih molitvi muslimana, naveo je Asošiejted pres.

Na video snimku incidenta vidi se kako su vernici bacali stolice, cipele i kamenice na policajce koji su pucali u znak odgovora.

Policija je zatvorila kapije koje vode do Al Akse.

SAD su pozvale na smirivanje napetosti u Jerusalimu kako bi se izbegla evakuacija palestinskih porodica zbog useljenja jevrejskih naseljenika.

„Duboko smo zabrinuti zbog rastuće napetosti u Jerusalimu“, rekla je zamenica portparola Stejt departmenta SAD Džalina (Jalina) Porter novinarima. Ona je, takođe, rekla da je zabrinuta zbog mogućeg iseljenja palestinskih porodica u istočnom Jerusalimu „od kojih mnoge naravno tamo žive generacijama“.

Komentari

Vaš komentar