Više od milijardu evra iz EU fondova potrošeno na prihvat ukrajinskih izbeglica

Svet 07. jun 202300:15 4 komentara
ukrajina izbeglice
Tanjug/AP Photo/Gregory Bull, File

Evropska unija je potrošila više od milijardu evra na prihvat ukrajinskih izbeglica i njihovo integrisanje na tržište rada i sistem socijalne pomoći, navodi se u novom izveštaju Evropske komisije objavljenom u utorak, prenosi Anadolija.

Specijalni savetnik Evropske komisije za Ukrajinu Lodevejk Ašer predstavio je izveštaj „Integracija ljudi koji beže iz Ukrajine u EU“ na konferenciji za novinare u Briselu.

Prema dokumentu, 1,097 milijardi evra iz kohezionih fondova EU-a „reprogramirano je za rešavanje situacije“ nastale masovnim prilivom ukrajinskih tražitelja azila, posebno kako bi im se obezbedio smeštaj, obrazovanje i socijalna podrška, kao i njihova integracija na tržište rada.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Jiva Johanson rekla je da je 16 miliona Ukrajinaca ušlo u EU od početka rata u februaru 2022. godine.

Povezane vesti

“Jedanaest miliona se vratilo u Ukrajinu, oko milion je produžilo u druge zemlje, uglavnom u Veliku Britaniju i Sjedinjene američke države”, pojasnila je Johanson.

Dodala je da trenutno četiri miliona Ukrajinaca boravi u zemljama Evropske unije.

Johanson je potvrdila da „postoji veliki pritisak na neke zemlje članice“ jer moraju integrisati Ukrajince u svoje društvo i tržište rada.

Poljska i Nemačka su prihvatile milion Ukrajinaca, dok Estonija i Češka imaju još veći broj po glavi stanovnika, navela je komesarka.

“Potpisano je više od 1,3 miliona ugovora o radu sa ljudima iz Ukrajine, iako mnogi od njih rade na poslovima koji zahtevaju niži nivo obrazovanja i veština“, istakao je poverenik EU-a za poslove i socijalna prava Nikolas Šmit.​​​​​​