Novi bilans: U razornom zemljotresu na Haitiju poginule 724 osobe

Svet 15. avg 202120:195 komentara
Izvor: REUTERS/Ralph Tedy Erol

Broj mrtvih u zemljotresu koji je pogodio Haiti porastao je na 724 i više od 2.800 povređenih, javila je služba za civilnu zaštitu privremeni bilans potresa. Prethodni bilans bio je najmanje 304 mrtva i 1.800 povređenih u zemljotresu magnitude 7,2 stepena prema Rihteru koji je u subotu pogodio jugozapadni deo Haitija. U razornom potresu uništene su brojne kuće, škole, hoteli i crkve. Premijer Haitija Arijel Anri proglasio je 30-dnevno vanredno stanje u celoj zemlji i rekao da neće tražiti međunarodnu pomoć dok ne budu poznate razmere štete.

Epicentar zemljotresa bio je osam kilometara od grada Peti-Tru-d-Nip, što je na udaljenosti od 150 kilometara od glavnog grada te karipske ostrvske države Port-o-Priensa, izvestila je američka Geološka služba.

POVEZANE VESTI

Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara u subotu oko 8.30 sati po lokalnom vremenu, osetio se na Kubi i Jamajci, a nakon njega je usledio niz naknadnih podrhtavanja tla.

U potresu je uništeno najmanje 949 kuća, sedam crkava, dva hotela i tri škole, a oštećeno je više od 700 kuća, sedam škola, tri bolnička centra i zatvor, međutim, veće štete nisu zabeležene u pomorskoj luci, aerodromu i na telekomunikacionoj infrastrukturi.

Premijer Arijel Anri rekao je da je zemljotres u nekim delovima zemlje uzrokovao “veliku štetu“ i proglasio jednomesečno vanredno stanje.

Američka Geološka služba izvestila je da je velika količina populacije u riziku od klizišta. Prema izveštaju haićanske civilne zaštite, klizište je blokiralo autoput između Le Keja i grada Džeremi. Spasavanje i sanaciju od potresa moglo bi otežati moguće olujno nevreme, jer je prema prognozi verovatno da će Haitijem proći tropska oluja Grejs, koja bi početkom sledeće nedelje mogla doneti jaku kišu i vetar.

Izveštaji o prenatrpanim bolnicama dolaze dok se Haiti bori sa pandemijom i nedostatkom resursa za suočavanje s njom. Prošlog meseca, zemlja sa 11 miliona ljudi primila je prvu seriju vakcina protiv koronavirusa koje su donirale SAD, putem Kovaks programa Ujedinjenih nacija za zemlje sa niskim prihodima.

Najsiromašnija država u Americi još se s nelagodom priseća zemljotresa koji se dogodio 12. januara 2010. Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika. Subotnji zemljotres zemlju je pogodio samo mesec dana nakon ubistva haićanskog predsednika Džovela Moisea, što je produbilo politička previranja u zemlji.

Američki predsednik Džo Bajden odobrio je neposredan odgovor SAD-a, a koordinatorkom akcije imenovao je Samantu Pauer iz američke Agencije za međunarodni razvoj. Predsednik Meksika Manuel Lopez Obrador takođe je najavio da je vladi naložio pripremu za pomoć Haitiju.

Komentari

Vaš komentar