Visković: Potpisivati dokument sa Rusijom izgleda kao namerno izazivanje Zapada

Svet 27. sep 202211:586 komentara
Izvor: Shutterstock

Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj i profesor na Fakultetu političkih nauka, rekao je da u ovom trenutku potpisivati dokument sa Rusijom izgleda kao namerno izazivanje Zapada, što nije u našem interesu. Kaže da veruje da to nije bila namera Srbije, ali da trenutak za to nije srećno odabran.

„Konsultacije među ministarstvima spoljnih poslova su uobičajena stvar. U tom smislu, mislim da ne treba praviti paniku oko samog čina dogovora o nekakvim konsultacijama. Ono u čemu je suština jeste kakva je to vrsta konsultacije – da li je to razmena mišljenja ili traženje mišljenja. To je nepoznato. Pretpostavljam da je ipak sa naše strane učinjeno ono što je uobičajeno, da se dogovorimo da ćemo se o takvim stvarima konsultovati, recimo, na svakih šest meseci, dva puta godišnje…, a ne da ćemo tražiti mišljenje Rusije o nekim pitanjima, pa na osovnu toga postupati. To su te jako različite situacije i mislim da to treba jako pažljivo odmeriti“, kazao je Visković.

Povezane vesti:

Dodaje da misli da se može dogoditi da bude nekih posledica, makar verbalno.

„Ako ne kroz konkretne aktivnosti kažnjavanja Srbije, onda svakako jednom vrstom kritike. U ovom času raditi to (potpisivati dokument sa Rusijom) izgleda kao namerno izazivati Zapad, a to nije u našem interesu. Mislim da nije bila namera, ali trenutak nije srećno odabran, jer verovatno je bio jedini način da se prilikom susreta u Njujorku to uradi, pošto se onemogućavaju, kao što znamo, odlasci naših u Rusiju i eventualni dolazak ruskih funkcionera u Srbiju“, ocenio je.

Bivši ambasador je rekao da nedavna izjava ruskog predsednika Vladimira Putina da se redovno čuje se Vučićem i da se konsultuju oko ključnih pitanja daljeg razvoja saradnje ne koristi Srbiji.

„To ispada kao da se hvali – oni ipak ništa ne rade, a da se ne čuju sa mnom i ne pitaju za moje mišljenje. Pretpostavljam i znam po nekim drugim informacijama da se Vučić konsultuje i sa zapadnim državnicima i da je vrlo srećan kada može da dođe do njih i da se čuje sa njima. A ovo je očito prilika Putinu da sa nekim ipak komunicira i da kaže da Rusija nije totalno izolavana. On je to iskoristio za sopstveni interes i nije vodio računa kakve to posledice može da ima po Srbiju. Ili, ako je vodio računa, onda je to vrlo nekorektno urađeno, jer je očito doveo Srbiju u situaciju da i te kako moramo objašnjavati zapadnim partnerima zbog čega smo u situaciji da se konsultujemo sa njim“, istakao je on.

Intervju možete pročitati OVDE.

Komentari

Vaš komentar