Vlada Austrije savetuje svima da zaobilaze Tirol zbog južnoafričkog soja

Svet 08. feb 202116:42
pixabay.com

Austrijska vlada je zbog naglog širenja mutirajućeg južnoafričkog soja koronavirusa izdala upozorenje za putovanja u saveznu pokrajinu Tirol.

„Moramo učiniti sve kako bismo sprečili da se ova mutacija proširi“, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc nakon izdavanja upozorenja.

U upozorenju se izričito odvraća od svih putovanja u ovu saveznu pokrajinu koja nisu nužna. Isto tako se svim onima koji borave u Tirolu i koji se ovih dana vraćaju domovima u ostatku Austrije preporučuje testiranje na koronavirus.

Prema informacijama kancelarije za zdravstvo Tirola, u ovoj saveznoj pokrajini su zabeležena 293 slučajeva zaraze mutirajućim i brzo širećim sojem koronavirusa koji je po prvi put zabeležen u Južnoj Africi.

Vlasti Tirola su same reagovale na vesti o povećavanju broja novozaraženih pa su uvele neke mere poput obaveznog pokazivanje negativnog testa prilikom korištenja skijališta. Međutim, za vladu u Beču te mere nisu bile dovoljne pa je zato izdala upozorenje.

Uprkos praktičnoj zabrani dolaska stranih turista, skijališta u nekim delovima Austrije beleže popunjene kapacitete između 85 i 90 posto.

Bez obzira na relativno lošu epidemiološku situaciju Austrija je popustila stroge mere zatvaranja pa je od sada dopušten rad muzejima, maloprodaji i frizerima.

Vlada u Beču je istovremeno pooštrila kontrole na granicama.

Predstavnici Bavarske, nemačke savezne pokrajine koja graniči s Austrijom, oštro su kritikovali ukidanje nekih mera zatvaranja u Austriji. Lider ove savezne pokrajine Markus Soder je rekao kako Austrija ugrožava bavarski uspeh u borbi protiv širenja zaraze.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar