Vlada Francuske: Peti talas se munjevito širi, ali vakcinacija ide dobro

Svet 21. nov 202115:43 13 komentara
JEFF PACHOUD / AFP, ilustracija

Širenje petog talasa zaraze kovida-19 u Francuskoj je "munjevito", upozorio je portparol francuske vlade Gabrijel Atal, ali je rekao da ipak treba gledati na stvari uravnoteženo pošto ima i zabrinjavajućih i umirijućih elemenata.

Pročitajte još:

„Ovaj peti talas je krenuo munjevitom brzinom!“, rekao je on novinarima.

Prema sedmodnevnom proseku broj dnevno zaraženih se takoreći udvostručio, u subotu je bilo 17.153 novozaraženih u odnosu na 9.458 prethodne subote.

I taj rast je eksponencijalan, pre toga bilo je potrebno tri nedelje da broj dnevno zaraženih raste u istim razmera.

Ali kao i prilikom prethodnih talasa pitanje je da li ovo širenje zaraze nosi za sobom i masovan prijem u bolnice. Za sada to nije slučaj, što vlasti pripisuju vakcinaciji koja ostaje vrlo efikasna u sprečavanju težih oblika bolesti iako manje protiv zaraza delta sojem virusa.

Gotovo 75 odsto ukupnog stanovništva potpuno je vakcinisano u Francuskoj.

U subotu se u bolnicama u Francuskkoj nalazilo 7.974 ljudi obolelih od kovida, od kojih 1.333 u intenzivnoj nezi, u odnosu na 6.500, odnosno 1.000 mesec dana ranije.

„Vidimo vrlo snažan rast broja zaraženih ali takođe znamo da u Francuskoj imamo vrlo široku pokrivenost vakcinama i da prednjačimo u odnosu na susede sa buster dozama“, rekao je Atal.

On je hvalio uvođenje zdravstvene propusnice u julu, dok su mnoge druge susedne zemlje propusnicu uvele kasnije.

U Francuskoj trenutno treću, buster dozu vakcine mogu da dobiju osobe starije od 65 godina i one koji su pod rizikom od dobijanja teškog oblika bolesti. Buster doza će od 1. decembra biti dostupna osobama od 50 do 64 godine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare