Vlada Holandije zatvara najveće gasno polje u Evropi – sve jači zemljotresi

Svet 26. mar 202322:15 9 komentara
Frank Einar Vatne / NTB / AFP

Očekuje se da holandska vlada ove godine, uprkos neizvesnostima izazvanim ratom u Ukrajini za snabdevanje gorivom, zatvori najveće gasno polje u Evropi, kod grada Groningena, na severu te zemlje, izjavio je odlazeći direktor kompanije "Shell Holandija".

To ležište se eksploatiše od 1963. godine, ali više od 20 godina tamošnjih 200.000 stanovnika je izloženo sve jačim zemljotresima zbog „vakuumskih džepova“ nastalih ispumpavanjem prirodnog gasa, te se to ležište zato već koristi veoma malo.

„To nalazište mora biti zatvoreno. To može i mora!“, rekla je Marjan van Loon na televizijskom kanalu VNL i doodala da stručnjaci smatraju da se to može obaviti već ove godine“.

Holandija je planirala da zauvek zatvori tu slavinu 2022. godine, ali je odložila zbog geopolitičke situacije posle ruske invazije Ukrajine.

„Shell Holandija“ i „ExonMobile“ imaju jednak udeo u NAM-u, kompaniji za vađenje gasa iz Groningena od početka 1960-ih.

Konačna odluka Vlade Hlandije o zatvaranju tog ležišta očekuje se u junu, ali će, upozoreno je, „zavisiti od međunarodne situacije“.

Parlamentarna komisija objavila je u februaru izveštaj u kojeme je holandska Vlada kritikovana što nije zatvorila ležište i navedeno je da ima moralnu obavezu da popravi stanje u Groningenu, gde su mnoge kuće znatno oštećene. Predsednica „Šela“ je uverila da će ta naftna kompanija platiti štetu i ojačati infrastrukturu u toj oblasti.

Komentari (9)

Vidi sve komentare