Vlada Japana odobrila datum državne sahrane ubijenog bivšeg premijera

Svet 22. jul 202208:58
Reuters/Kim Kyung-Hoon/File Photo

Japanska vlada saopštila je u petak da će se državna sahrana za bivšeg premijera Šinza Abea održati 27. septembra, u jeku uličnih protesta i kritika na društvenim mrežama da država ne bi smela da finansira ceremonije za japanskog premijera koji je imao najduži staž, ali je i stvarao podele.

Abe, premijer više od osam godina u dva mandata i jako uticajan u vladajućoj Liberalnoj demokratskoj stranci čak i nakon napuštanja dužnosti, upucan je pre dve nedelje na skupu u okviru predizborne kampanje, a taj događaj je duboko šokirao Japan.

Pročitajte još

Njegov sahrana je održana ubrzo nakon toga, ali vlada je odlučila da će državna sahrana biti 27. septembra, u zatvorenoj areni Nipon Budokanu u centru Tokija.

„To smo odlučili, kao što je pre rečeno, jer je Abe bio premijer sa najdužim stažom, tokom kojeg je pokazao umeća vođstva različita od drugih i nosio je veliku odgovornost pri rešavanju brojnih ozbiljnih domaćih i međunarodnih problema“, rekao je glavni sekretar vlade Hirokazu Macuno na konferenciji za novinare u petak.

Sahrana će u potpunosti biti plaćena državnim sredstvima, koja će verovatno biti uzeta iz budžetske rezerve, rekao je.

Zadnja državna sahrana nekog bivšeg premijera koja je u potpunosti plaćena državnim novcem bila je 1967. godine, a sahrane nakon toga je delom plaćala država, a delom LDP.

Sadašnji plan izaziva sve veću uznemirenost. Oko 200 ljudi okupilo se u blizini kabineta premijera u Tokiju kako bi protestovali protiv odluke, prema novinskoj agenciji Kjodo, a prigovori na društvenim mrežama varirali su od korišćenja sredstava poresknih obveznika, do pritužbi da bi vlada mogla politički da kapitalizuje Abeovu smrt i učvrsti njegovu zaostavštinu.

Samo 49 posto je podržalo ideju o državnoj sahrani u nedavnoj anketi javnog mnjenja japanske javne televizije NHK.

Komentari

Vaš komentar