Vlada Španije utvrdila predlog zakona o promeni roda i imena

Svet 29. jun 202120:27
Izvor: Tanjug/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

 Vlada Španije je utvrdila predlog zakona o LGBTQ pravima, kojim se transrodnim osobama starijim od 16 godina dopušta da slobodno, bez mešanja drugih, promene rod i ime.

Predlog zakona se može promeniti u parlamentu, ali, ako njegova suština ostane, Španija bi se pridružila šačici zemalja širom sveta koje štite rodno samoodređenje bez zahtva da fizički izgled osobe odgovara tradicionalnim muškim ili ženskim karakteristikama.

Predlaže se da unošenje te promene u zvaničan registar bude brže nego u većini zemalja: do četiri meseca od prijave do promene u zvaničnim dokumentima. Taj proces bi bio lako reverzibilan pola godine, ali bi potom za promenu bio potreban odlazak na sud. Budući propis je od početka sporan, jer su se suprotstavili aktivisti transrodnih prava i feministkinje koje smatraju da se zamagljuje koncept biološkog pola.

Otvorila se i unutrašnja borba, unutar vladajuće levičarske koalicije, jer su se većinski socijalisti protivili samoopredeljenju na liniji feminističkih aktivistkinja, dok je mlađi partner vladajućeg saveza, krajnje levičarska stranka „Ujedinjeni možemo“, snažno gurala za slobodno, nenadgledano pravo izbora roda i s tim stavom nadvladala socijaliste.

Pregovori unutar Vlade su bili „dugi i teški“, rekla je Irene Montero, ministarka za ravnopravnost i istaknuta zvaničnica stranke „Ujedinjeni možemo“. Ali, konačno je, dodala je, učinjen „gigantski korak“ za garantovanje prava LGBT zajednice.

Premijer Pedro Sančes, lider socijalista, rekao je da je predlog zakona stavio Španiju „na čelo sveta“ po LGBT pravima.

„Priznajemo pravo svakog da bude ono što želi“, napisao je on.

Po predlogu zakona, svi španski državljani stariji od 16 godina moći će da promene rod i ime, tako što će dvaput samo izneti tu svoju želju. Ranije je podnosiocima zahteva za to bila potrebna dijagnoza nekoliko lekara o „nezadovoljstvu rodom“ i, u nekim slučajevima, dokaz da žive dve godine kao rod s kojim su se identifikovali, ili su traženi čak i podaci koji pokazuju da su uzimali hormone.

Predviđeno je da se deca između 14 i 16 godina takođe mogu prijaviti za izmenu roda i imena uz dozvolu roditelja ili odlaskom kod sudije, ako među njima postoji neslaganje. Sud je uključen u prijave za one koji imaju između 12 i 14 godina, a deca mlađa od 12 godina mogu samo da registruju novo ime, ali ne i da promene rod.

Transrodne grupe za zaštitu prava su mesecima vršile pritisak na Vladu priredjujući štrajkove glađu, predlažući parlamentu ambicioznije propise i pozivajući organizatore najveće španske „Parade ponosa“, u Madridu, da socijaliste izbace iz tog godišnjeg marša.

Komentari

Vaš komentar