Vlada Valensije plaća nadoknadu medicinarima zbog loših uslova rada

Svet 12. jan 202216:491 komentar
REUTERS/Nacho Doce

Španski medicinari dobili su na sudu spor protiv regionalne Vlade Valensije koja će morati da im plati i do 49.000 evra nadoknade jer su morali da rade bez zaštitnih odela tokom prvih meseci pandemije koronavirusa.

Tužba koju je pokrenuo lekarski sindikat je prva te vrste koja je dobijena u Španiji, čiji je zdravstveni sistem bio pod velikim pritiskom na početku epidemije.

„Ova presuda je revolucionarna u Španiji“, rekao je agenciji AP doktor Viktor Pedrera iz sindikata Valensija CESM-CV koji je podneo tužbu.

Sudija je izjavio da je nedostatak zaštitnih odela bio ozbiljna opasnost po bezbednost i zdravlje svih zdravstvenih radnika.

Naložio je Vladi da isplati odštetu od 5.000 do 49.000 evra za 153 lekara koji su bili deo tužbe.

Lekari koji su bili primorani da rade bez odgovarajuće zaštite, a nisu se zarazili niti su bili u karantinu kao kontakt dobiće 5.000 evra. Oni koji su bili u izolaciji kao kontakt dobiće 15.000 evra, 35.000 evra dobiće oni koji su bili zaraženi, ali im nije bila potrebna bolnička nega, dok će oni koji su bili hospitalizovani dobiti 49.000 evra.Sud je saopštio da region Valensija nije primereno zaštitito zdravstvene radnike tokom prva tri meseca epidemije korona virusa.

Vlada Valensije je najavila žalbu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar