Vlade države EU u dilemi: Da ostanu bez gasa ili da se suoče sa sankcijama EU

Svet 15. apr 202214:22 10 komentara
REUTERS/Mariya Gordeyeva/File Photo

Vlade država članica Evropske unije (EU) nalaze se pred velikom dilemom šta da čine posle jasnog stava Evropske komisije da bi plaćanje ruskog gasa rubljama predstavljalo kršenje sankcija Moskvi - da ostanu bez gasa ili da se i same suoče sa sankcijama Unije, piše portal Politiko.

Dekretom koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin 31. marta predviđeno je da strani kupci ruskog gasa, takozvane neprijateljske zemlje, taj gas moraju da plate rubljama.

Povezane vesti

Praktično to znači da kupci plaćaju gas u valuti koja je u ugovoru, ali evri ili dolari se moraju pretvoriti u rublje, pre nego se uplata finalizuje.

Upozorenje iz Brisela je da bi šema promene valuta mogla da obesmisli sankcije uvedene posle ruske invazije na Ukrajinu.

To je članice EU postavilo pred težak izbor – da kažu svojim kupcima gasa da odbiju Putinove uslove i suoče se sa zastojem u nabavci gasa ili rizikuju da same budu izložene sankcijama bloka.

Holandija i Nemačka navele su da se njihove kompanije neće usaglasiti sa zahtevima Kremlja, dok Italija, koja je jedan od vodećih kupaca ruskog gasa, još vaga odluku Komisije.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je prošle nedelje da je njegova zemlja spremna da plaća gas u rubljama.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare