Putin pozvao Lukašenka da razgovara sa opozicijom u Belorusiji

Svet 18. nov 202119:32 4 komentara
SHAMIL ZHUMATOV / POOL / AFP

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je apel beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku da se uključi u dijalog sa opozicijom, koju režim u Minsku guši.

Pročitajte još:

„Postoje problemi i mi smo toga u potpunosti svesni. Pozivamo na dijalog između vlasti i opozicije u Belorusiji“, rekao je Putin tokom jednog govora u Moskvi.

Beloruski režim od avgusta 2020. godine potiskuje proteste opozicije koji su izbili posle predsedničkih izbora na kojima je Lukašenko izabran za šesti mandat, dok njegovi protivnici tvrde da je glasanje bilo namešteno.

U tim protestima je nekoliko ljudi stradalo, dok je nekoliko stotina uhapšeno ili pobeglo iz zemlje.

SAD i Evropska unija (EU) su uvele sankcije protiv beloruskih zvaničnika i Lukašenka, ali vlasti u Minsku računaju na finansijsku i vojno-političku podrške Moskve.

Glavni protivnik Minska, Svetlana Tihanovska, koja živi u egzilu u Litvaniji, pozdravila je Putinov poziv, navodeći da uslovi za dijalog nisu ispunjeni.

„Nisam imala nikakav kontakt sa Kremljom. Ali pozdravljam poziv na dijalog. Međutim, dijalog ne može da počne u zatvoru. Svi politički pritvorenici moraju da budu oslobođeni, a nasilje mora da prestane“, rekla je ona.

Prema beloruskoj nevladinoj organizaciji Vjasna, trenutno ima 873 politička zatvorenika u Belorusiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare