Vladimir Putin: Zapad nas vodi ka nuklearnom sukobu, a to znači uništenje civilizacije

Svet 29. feb 202411:57 273 komentara
vladimir putin
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je besmislicama tvrdnje da će Rusija napasti Evropu, piše Sputnjik.

Zapad je izazvao sukobe u mnogim zemljama sveta i uprkos tome tvrdi da je Rusija ta koja je spremna da napadne Evropu, rekao je Putin u obraćanju Federalnoj skupštini.

„Zapad je izazvao sukob u Ukrajini, na Bliskom istoku i u drugim regionima sveta i nastavlja da laže. Sada, bez ikakvog stida, izjavljuju kako Rusija navodno namerava da napadne Evropu. Shvatamo da oni samo pričaju gluposti“, naveo je Putin.

Pri tome, dodao je on, strane države same biraju ciljeve koje treba uništiti, govore o slanju snaga u Ukrajinu, a posledice po njih će biti tragične.

„Sve što smišlja Zapad realno nas vodi ka opasnosti od sukoba sa primenom nuklearnog oružja, a to znači uništenje civilizacije“, upozorio je ruski predsednik.

Zapadne zemlje „moraju da shvate da i mi imamo oružje sposobno da pogodi ciljeve na vašoj teritoriji“, upozorio je Putin. Precizirao je da su strateške nuklearne snage u stanju pune borbene gotovosti za garantovanu upotrebu.

Hipersonični raketni sistem morskog baziranja „cirkon“ već je korišćen u borbi, ovaj sistem je u upotrebi, dodao je on i rekao da su najnoviji ruski sistemi naoružanja potvrdili visoke, jedinstvene karakteristike.

„Rusija nije započela rat u Donbasu, ali će učiniti sve da ga okonča“

Rusija nije započela rat u Donbasu, ali će učiniti sve da ga okonča, iskoreni nacizam i reši probleme specijalne operacije, ponovio je Putin.

Ruski predsednik je u govoru pozdravio napredovanje svojih snaga u Ukrajini, koje su poslednjih nedelja postigle nekoliko uspeha protiv ukrajinskih snaga u defanzivi i sa nedostatkom municije.

„Vojne sposobnosti (ruskih) oružanih snaga su višestruko uvećane. One samopouzdano napreduju u nekoliko pravaca“ fronta, dodao je Putin.

Svako obraćanje Federalnoj skupštini je pogled u budućnost, rekao je Putin i dodao da je to prilika da se govori o strateškim planovima i svim merama neophodnim za dalji razvoj zemlje.

Putin je poručio i da nikome neće dozvoliti da se meša u unutrašnje stvari Rusije.

„Na Zapadu žele da sa nama učine isto kao i sa mnogim dugima u svetu, kao što je slučaj sa Ukrajinom. Da donesu neslogu i da nas oslabe iznutra. Ali, preračunali su se, naišli su na čvrst stav i odlučnost našeg multinacionalnog naroda. I to je sada očigledno“, istakao je ruski šef države.

U svojim obraćanjima naciji, Vladimir Putin tradicionalno uzima u obzir proteklu godinu i postavlja nove strateške pravce, pred političkom i vojnom elitom svoje zemlje.

Govor je održan uoči sutrašnje sahrane njegovog glavnog protivnika Alekseja Navaljnog, koji je preminuo 16. februara u zatvoru u nejasnim uslovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare