Vlasti Mjanmara pogubile četiri politička protivnika

Svet 25. jul 202208:232 komentara
Reuters/Anushree Fadnavis/File Photo

Vlada Mjanmara saopštila je da je izvela prve egzekucije nakon 50 godina, pošto su vešanjem pogubljeni bivši poslanik Nacionalne lige za demokratiju, demokratski aktivista i dvojica muškaraca optuženih za nasilje.

Pogubljenja su izvedena uprkos molbama širom sveta da se četvorica političkih zatvorenika pomiluju. Apel su uputili i eksperti UN i Kambodže, koja je trenutni predsedavajući Asocijacijom nacija jugoistočne Azije.

Pročitajte još

Aktivisti su pogubljeni „u skladu sa zakonskim procedurama“ za usmeravanje i organizovanje „nasilnih i nehumanih saučesničkih akata terorističkih ubistava“, piše državni list Mirror Daily.

Ministarka za ljudska prava Aung Mio Min u Vladi nacionalnog jedinstva, vladi u senci uspostavljenoj izvan Mjanmara nakon što je vojska preuzela vlast u februaru 2021. godine, odbacila je optužbe da su muškarci umešani u nasilje.

„Kažnjavanje smrću je način da se zavlada javnošću kroz strah“, rekla je ona.

Među pogubljenima je i Fio Zeja Tau, bivši poslanik iz stranke svrgnute liderke Aung San Su Ći, koju je vojni sud osudio u januaru za bombaške napade i finansiranje terorizma.

Pogubljen je i Kjau Min Ju (53), demokratski aktivista poznatiji kao Ko Džimi, zbog kršenja zakona o borbi protiv terorizma.

Druga dvojica muškaraca, Hla Mio Aung i Aung Tura Zav, osuđeni su za mučenje i ubistvo žene, za koju su navodno verovali da je vojni doušnik, u martu 2021.

Komentari

Vaš komentar