Vlada Holandije položila zakletvu, Rute premijer četvrti put

Svet 10. jan 202215:13 > 15:17 komentara
Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Nova vlada Holandije, na čijem je čelu ponovo Mark Rute, danas je u Hagu položila zakletvu pred kraljem Viljemom Aleksanderom, u vreme oštrih mera protiv koronavirusa i brojnih političkih izazova.

Ruteova nova vlada stupila je na dužnost posle rekordnog, desetomesečnog formiranja vladajuće koalicije, pošto su izbori održani 17. marta 2021. odrazili duboke podele na političkoj sceni.

Rute (54) je započeo četvrti premijerski mandat, i najverovatnije će postati političar sa najdužim stažom na toj funkciji, iako je u aprilu jedva preživeo zahtev za izglasavanje nepoverenja u parlamentu.

Cela Ruteova prethodna vlada podnela je ostavku pre godinu dana, prihvativši odgovornost za skandal sa poreskom službom, koja je pogrešno optužila za prevaru hiljade roditelja u vezi s isplatom dečjih dodataka. Uprkos tome, Ruteovu novu vladu čine iste četiri stranke koje su bile i u prethodnoj vladajućoj koaliciji.

Među njima su Ruteova konzervativna Narodna stranka za slobodu i demokratiju, proevropska stranka D66, Hrišćansko-demokratski apel i centristička Hrišćanska unija.

Vlada ima tesnu većinu u donjem domu parlamenta, dok u gornjem domu predstavlja manjinu.

Žene čine polovinu ministara u vladi, prvi put u holandskoj istoriji.

Vladajuća koalicija je nedavno objavila da će smanjiti poreze, omogućiti gotovo besplatnu brigu o deci zaposlenih roditelja, ponovo uvesti finansijsku pomoć za studente i graditi oko 100.000 novih domova svake godine.

Ruteova koalicija je obećala i da će raditi na vraćanju poverenja javnosti u vladu, narušenog skandalima, polarizacijom, frustracijom delova društva antikovid merama i dugotrajnim pregovorima o novoj vladi.

Dok su članovi nove vlade polagali zakletvu, ispred palate su se okupili njeni protivnici. Jedan od demonstranata je pevao „Rute, nosi svoje smeće sa sobom“.