VOA: Američki obaveštajci upozoravaju na „teške nedelje“ pred Ukrajinom

Svet 09. mar 202220:14 > 20:18 26 komentara
Reuters/Gleb Garanich

Ruski vojni porazi u Ukrajini, u kombinaciji sa ekonomskim sankcijama, mogli bi da navedu ruskog predsednika Vladimira Putina da primeni još žešću silu u ratu, objavile su američke obaveštajne službe.

Obaveštajci su pred Kongresom, govoreći o godišnjem izveštaju o proceni globalnih pretnji, upozorili na to da će sve više ukrajinskih gradova biti u jako teškoj situaciji, uprkos žestokom otporu ukrajinske vojske, preneo je Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Kijev bi mogao da ostane bez hrane i vode u roku od 10 dana.

„Sledi nekoliko teških nedelja. Putin je odlučio da dominira i kontroliše Ukrajinu, da oblikuje njeno opredeljenje“, rekao je direktor CIA-e Vilijam Berns

Obaveštajci SAD su, poput predstavnika Pentagona, zaključili da frustracija Putina raste jer nije osvojio Kijev u roku od dva dana, kao što je očekivao. Umesto toga, procenjuje se da je poginulo između 2.000 i 4.000 ruskih vojnika.

„Suočeni su sa mnogo većim otporom nego što su očekivali i trpe vojne gubitke“, rekla je direktorka Nacionalnih obaveštajnih službi Ejvril Hejns.

Hejns: Rusija nastavlja da sprovodi plan osvajanja

Ipak, nema naznaka da Putin želi da se povuče.

„Ovo smatra ratom koji ne sme da izgubi. Nejasno je u ovom trenutku da li će Rusija nastaviti da sprovodi plan da osvoji većinu Ukrajine, što bi zahtevalo mnogo više resursa“, kaže Hejns.

Hejns ističe da nije jasno da li će većim ulaganjima Putin doći do željenih rezultata, i napominje da će Moskva, ako uspe da smeni ukrajinsku vladu, biti suočena sa istrajnim i značajnim otporom.

Iako su rusku invaziju ocenili kao punu propusta i nazadovanja, američki obaveštajci kažu da bi bila greška Putina označiti kao ludog.

„Mislim da je njegov pogled na svet izolovan u odnosu na ostale. Ali, to ga ne čini ludim, već izuzetno teškim za razgovore, jer njegovi stavovi vremenom postaju sve tvrđi, a krug najbližih saradnika sve uži“, smatra direktor CIA-e.

Berns: Putin ubeđen da je u prednosti nad SAD i NATO

Direktor Vojno-obaveštajne agencije Skot Berije kaže da je Putin ubeđen da je možda u prednosti nad SAD i NATO, zbog mogućnosti Rusije da razvija i modernizuje oružje, uključujući i nuklearni arsenal.

Američki obaveštajci su ocenili kao „izuzetno neobičnu“ odluku Putina da nuklearni arsenal stavi u stanje pripravnosti.

Obaveštajne službe SAD su upozorile i na tesne veze Rusije i Kine i obostranu korist od zajedničkog suprotstavljanja Zapadu.

Ali, isto tako smatraju da strpljenje Pekinga ima granice.

„Mislim da je predsednik Ši malo uznemiren onim što se dešava u Ukrajini. Verujem da ih uznemirava potencijalno urušavanje reputacije zbog bliskosti sa Putinom, kao i uticaj na globalnu ekonomiju. Uznemirava ih i to što je Putin učinio da se Amerikanci i Evropljani dodatno zbliže“, zaključio je Berije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare