Vođa Islamskog džihada zapretio Izraelu obnovom napada

Svet 08. avg 202223:19 2 komentara
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Vođa Islamskog džihada Zijad Nahalah zapretio je dan pošto je primirje stupilo na snagu da će obnoviti napade na Izrael ako dva člana te palestinske ekstremističke organizacije ne budu puštena na slobodu iz izraelskog zatvora.

U intervjuu za TV mrežu Islamskog džihada „Palestina danas“, Nahalah je rekao da je prekid vatre uspostavljen pod uslovom da Izrael oslobodi Basama al Sadija, vođu te organizacije na Zapadnoj obali, i Halila Avavdeha, koji trenutno štrajkuje glađu u znak protesta što je u pritvoru, a optužnica protiv njega nije podignuta.

„Od samog početka insistirali smo da dva lidera budu oslobođena, brat koji štrajkuje glađu i Basam al Sadi. Neprijatelj je pokušao da polako pristane na taj zahtev, ali na kraju se povinovao, uz direktne egipatske garancije, da će naš brat mudžahedin Halil Avavdeh biti pušten iz bolnice sutra i onda će otići kući, a za Basama al Sadija primili smo direktno pismeno obećanje da Egipat obećava da će on biti oslobođen u najkraćem mogućem roku“, rekao je Nahalah.

Pročitajte još

Izraelski zvaničnici su porekli da je postignut takav dogovor i naveli da ne nameravaju da oslobode nijednog od dvojice zatočenika.

Nahalah je rekao i da je njegova organizacija obavestila Egipat da Izrael ima jednu nedelju da pusti zatvorenike ili će opozvati prekid vatre, preneli su izraelski mediji.

„Želim da jasno kažem da ako Izrael, neprijatelj, ne ispuni te zahteve o kojima smo se dogovorili smatraćemo da uopšte nema prekida vatre, da je ništavan i obnovićemo borbe, ako bog da. Ako neprijatelj ne ispuni obaveze u skladu sa dogovorom nećemo oklevati ni za trenutak da obnovimo borbu“, rekao je vođa Islamskog džihada.

Izraelska vojska je prošlog petka započela vazdušne napade na pojas Gaze, gde je uporište Islamskog džihada, zbog konkretne pretnje protivtenkovskom vatrom sa te teritorije. Nahalah je tog dana bio u Teheranu. Pretnji je prethodilo hapšenje Sadija na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali.

Islamski džihad je odgovorio baražnom raketnom paljbom u pravcu Izraela. U sukobu, koji je okončan sinoć u 23.30, poginulo je 44 Palestinaca, uključujući 15 dece i četiri žene, a 311 je ranjeno. Na izraelskoj strani nije bilo žrtava.