Vojinović: Incident u Belorusiji „vazduhoplovna piraterija“

Svet 24. maj 202114:45 > 15:0225 komentara
Petar Vojinović
Izvor: N1

Petar Vojinović sa vazduhoplovnog portala Tango Six ocenio je "vazduhoplovnom piraterijom" incident koji se desio u vazdušnom prostoru Belorusije, kada je uz pomoć lovca MiG-29 avion kompanije Rajaner, koji je leteo iz Atine (Grčka) u Vilnjus (Litvanija) preusmeren posle navodne dojave o bombi ka Minsku, gde su na aerodromu uhapšeni opozicioni aktivista Roman Protasevič i još četiri osobe.

„Kapetan je dobio informaciju da je bomba u avionu tokom leta, što je jako, jako retko da se dogodi zbog svih mera obezbeđenja na aerodromu, ali ‘ajde da kažemo da je moguće. U severnom delu Belorusije letelica dobija jedan lovac MiG-29 i dalje se dešava ono što znamo – avion je skrenuo ka Minsku. U tom trenutku kada je avion skrenuo ka Minsku, Vilnjus je bio bliži, i kada vam se dogodi da imate bombu u avionu, po proceduri treba da sletite na najbliži aerodrom“, pojašnjava Vojinović u N1 Studio Live.

Povezane vesti

Dodaje da „ako zaista imate bombu u avionu, nekada ne možete odmah da se spuštate jer postoje varijante aktiviranja bombe razlikom u pritisku, tj. postoji tzv. visinski upaljač, postoje procedure koje kabinsko osoblje radi u tom trenutku“.

„Ali ovde imamo da je umesto da je belorusko ratno vazduhoplovstvo poslalo lovca da bi otpratili avion i da su pustili kapetana da on sam to rešava… jer, s jedne strane Belorusija ima pravo da u svom vazdušnom prostoru prisili bilo koji putnički avion da sleti ako ona to kao zemlja želi iz određenih razloga, a takođe ako se nešto dešava u avionu kao što je bomba, kapetan je taj koji ima konačni autoriter, te kada mu dođe neki lovački avion i traži mu da promeni pravac, on to ne mora da posluša“, navodi Vojinović.

Dodaje da ako je kapetan rekao da će sleteti na najbliži aerodrom, a to je u Vilnjusu gde je i inače trebalo da sleti, a Belorusija mu rekla „‘ne ti moraš ovde, onda je u tom trenutku to piraterija, tj. mešanje u odluke kapetana“, jer Belorusija je prizemljila avion EU, i to ne po pravilima, „što može da ima razne posledice“.

Dodaje da ćemo vrlo brzo saznati gde se tačno avion nalazio u trenutku presretanja, tj. da li je bio u beloruskom vazdušnom prostoru, što tvrde vlasti te zemlje.

„Ovo što je saopšteno iz Belorusije proceduralno može biti tačno, ali treba da sačekamo irske vazduhoplovne vlasti, gde je registrovana letelica, da tehnički kažu šta se dešava“, navodi Vojinović.

On dodaje da postoje dva načina na koje pilot može da bude obavešten da ima bombu u avionu. Jedan je preko kompanijskog informativnog centra sa kojim je avion stalno u kontaktu, tj. da je Rajaner dojavio „imaš bombu u avionu, što je manje verovatno, a više verovatno je da je beloruska kontrola letenja njemu javila da ima bombu, i to je moguće, mada se više aerodromima javlja nego avio kompanijama, ali ‘ajde“.

No, i u tom slučaju, ističe Vojinović, Belorusija može samo da ponudi svoju pratnju, ne bi li se osiguralo da je sve u redu.

Hapšenje Protaseviča – kriminalni deo priče

„Kapetan ima potpuni autoritet, iznad koje god države da se nalazio, da prvo spasava živote, tako da, ono što nam nedostaje vezano je za tehničke stvari analize avio kompanije i irskih vazduhoplovnih vlasti, a drugi deo imamo na zemlji da je, kada je utvrđeno da bombe nema, Roman Protasevič uhapšen, što je validni politički kriminalni deo cele priče koji se ne može ignorisati“, ističe Vojinović.

Podseća da su izveli sve putnike iz aviona i svako je morao da pokaže svoje torbe, „i taj deo je potpuno regularan“ i avion je nakon više od četiri sata čekanja nastavio ka Litvaniji, a na aerodromu u Minsku su, pored Romana Protaseviča ostale još četiri osobe.

„Ovde se dogodilo da je Roman uhapšen, za šta ne postoji nikakva mogućnost da se desi na ovaj način, jer ako protiv vas postoji neka poternica vi nećete moći da uđete u avion na bilo kojem aerodromu, čak i ako ste Belorusija ako ima neku validnu poternicu, da je to zaista bilo legalno ta osoba ne bi mogla da uđe u taj avion“, navodi Vojinović.

„Tu postoji nekoliko tehničkih stvari, ali dominantno se može zaključiti da je ovo događaj bez presedana u civilnom vazduhoplovstvu“, ističe on.

Na pitanje da li je Rajaner danas nešto saopštio o incidentu, on kaže da se oglasio nekadašnji direktor a sada predsednik Upravnog odbora Majkl O’Liri i „ponovio ono što su drugi mediji govorili, da ima informaciju da je Roman bio preplašen, da je pored njega još nekoliko ljudi ostalo u Belorusiji“.

Dodaje da se, prema praćenu aviona na radaru, može videti da je Rajaner danas nastavio da leti preko Belorusije, „što je poprilično bizarno“, iako su neke druge kompanije, poput Wizz Air-a počele da je zaobilaze.

Pogledajte kompletno gostovanje Petra Vojinovića u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar