Vojna hunta Nigera naredila proterivanje francuskog ambasadora

Svet 31. avg 202315:49 11 komentara
REUTERS/Mahamadou Hamidou

Vojna hunta u Nigeru ukinula je diplomatski imunitet francuskom ambasadoru i naredila policiji da ga protera iz zemlje, saopštili su danas vojni zvaničnici.

Vojnici koji su zbacili predsednika Nigera pre više od mesec dana, prošle nedelje su francuskom ambasadoru Silvenu Itu dali 48 sati da napusti zemlju. Rok je istekao 28. avgusta, a Francuska ga nije opozvala jer ;ne priznaje vođe državnog udara kao legitimnu vlast.

U saopštenju koje je nedelje poslalo Ministarstvo spoljnih poslova Nigera, a koje je u četvrtak video Asošiejted pres, navodi se da „više ne uživa privilegije i imunitet povezan sa statusom diplomatskog osoblja“.

U dokumentu se navodi da su poništene diplomatske vize porodie ambasadora.

Pošto je ambasadoru Iteu prvi put rečeno da napusti Niger, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će Ite ostati na svom mestu. Makron je oštro govorio protiv vođa državnog udara, tvrdeći da Francuska, bivša kolonijalna vladavina Nigera, nije neprijatelj zemlje.

Otkako je zbacila demokratski izabranog predsednika Mohameda Bazuma, hunta je iskoristila antifrancusko raspoloženje među stanovništvom. Ljudi uzvikuju „Dole Francuska!“ na skoro svakodnevnim skupovima u glavnom gradu Nijameju, a ponekad i ispred francuske vojne baze u tom gradu.

Francuska ima 1.500 vojnika u Nigeru koji su obučavali i vodili zajedničke operacije sa nigerskim snagama bezbednosti da bi suzbili rastuću pobunu islamista povezanih s Al Kaidom i grupom Islamska država. Te operacije su prestale posle puča, a napadi džihadista jačaju.

Pobunjenici su ovog meseca ubili 17 vojnika i ranili 24, što je bio prvi veliki napad u poslednjih pola godine na vojsku u Nigeru.

Regionalne tenzije takođe rastu jer hunta ignoriše pozive drugih zapadnoafričkih zemalja da oslobode i vrate Bazum, čak i usred pretnje vojnom silom.

Regionalni blok EKOVAS je angažovao „spremne“ snage i naredio im da vrate Niger na ustavni poredak. Te snage još nisu ušle u Niger, a blok kaže da su vrata i dalje otvorena za dijalog, ali da neće čekati zauvek.

Hunta je imenovala novu vladu i rekla da će vratiti Niger u sistem vlasti propisan Ustavom u roku od tri godine, što je EKOVAS odbacio.

Proterivanje francuskog ambasadora i oduzimanje njegovog diplomatskog imuniteta doveli su Francusku u izazovnu poziciju. Francuska je rekla da će podržati EKOVAS u obnavljanju regularne vlasti Nigera, ali treba i da zaštiti svoje diplomatsko osoblje.

Mukahid Durmaz, viši analitičar konsultantske kompanije za globalni rizik Verisk Maplecroft je rekao da „ako Pariz prizna vojnu vlast u Nigeru, što je srž stvari, to bi potencijalno moglo da ograniči štetu po reputaciju Francuske u svojim bivšim afričkim kolonijama“.

Durmaz smatra da je malo verovatno da bi Francuska iskoristila poteze hunte protiv ambasadora kao razlog za pokretanje vojne intervencije EKOVAS-a.

„Katastrofalne posldice regionalnog rata, uz povećanje ionako visokog antifrancuskog raspoloženja u regionu, znače da bi Pariz verovatno izbegao takav potez“, rekao je Durmaz.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare