BBC: Zašto je Izraelu sada važan Kan Junis u Gazi

Svet 06. dec 202318:02 2 komentara
Reuters/ Ahmed Zakot

Južni palestinski grad Kan Junis, drugo najveće urbano mesto u Pojasu Gaze, sada se prikazuje kao uporište Hamasa i u centru je nove izraelske kampanje.

Kun Janis je dugo bio povezan s Jahjom Sinvarom, vođom Hamasa u Pojasu Gaze i Mohamedom Deifom, idejnim tvorcem sedmooktobarskog napada na Izrael, navodi BBC.

Obojica su odrasli u izbegličkom kampu Kan Junis, gde je Sinvar rođen 1962. godine, dok je Gaza bila pod egipatskom upravom, piše Piter Bomont, reporter BBC-ja.

Cilj proširenja vojne operacije na jug Pojasa Gaze je da se uhvati ili ubije Sinvar i ostali visoki komandanti, kako saopštavaju Izraelske odbrambene snage (IDF).

IDF su u saopštenjima tvrdile da je ubijeno više nižerangiranih boraca Hamasa, pokazujući kao dokaz jednu fotografiju gde se ubijeni nalaze u tunelu, dok je najviše rukovodstvo grupe izbegavalo zarobljavanje, kao i u prethodnim sukobima.

Palestinska raseljena lica prisiljena su da traže utočište u Rafi i Kan Junisu u kom se, osim neprekidnih napada izraelskih vazdušnih udara, šire bolesti i glad usled nedostatka medicinske brige i humanitane pomoći.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare