Vojska Sirije: Izrael izvršio napade na zapadnu i centralnu Siriju

Svet 14. avg 202222:28 2 komentara
ABDULAZIZ KETAZ / AFP

Vojska Sirije saopštila je da je Izrael izvršio raketne napade na zapadnu i centralnu Siriju, ubivši pri tome tri vojnika i ranivši trojicu.

Sirijska vojska je objavila da je izraelska vojska raketirala nekoliko lokacija u provinciji Tartus i predgrađima glavnog grada Damaska.

Projektile su ispalili avioni koji su nadletali susedni Liban, navela je sirijska vojska, i dodala da je načinjena i materijalna šteta.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, opoziciona organizacija za ratna posmatranja sa sedištem u Velikoj Britaniji, navela je da je izraelski napad bio usmeren na bazu protivvazdušne odbrane sirijske vojske u oblasti Abu Afsa.

Organizacija tvrdi da se u toj bazi obično nalaze borci koje podržava Iran.

Tokom proteklih godina, Izrael je izveo stotine napada na ciljeve unutar delova Sirije pod kontrolom vlasti predsednika Bašara al-Asada, ali to retko priznaje ili objavljuje podatke o tim operacijama.

Izrael je, međutim, priznao da gađa baze militantnih grupa iranskih saveznika, poput libanskog Hezbolaha, koji je poslao hiljade boraca da se bore zajedno sa Asadovim snagama.

U junu, zbog izraelskih vazdušnih napada, privremeno je obustavljen rad međunarodnog aerodroma u Damasku.