Zelenski potvrdio da je kontraofanziva u toku

Svet 10. jun 202318:29 71 komentara
Reuters/ Viacheslav Ratynskyi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da postoje "kontraofanzivne akcije" njegove vojske na frontu, ali nije potvrdio da li je to velika kontraofanziva koju Kijev mesecima priprema.

Ukrajinske vlasti ostaju nejasne o svojoj strategiji, dok ruska vojska šest dana izveštava o napadima velikog obima, koja uključuju opremu koju je isporučio Zapad, posebno na jugu Ukrajine.

„U Ukrajini se odvijaju kontraofanzivne i odbrambene akcije i neću o njima detaljno govoriti“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, koji boravi u nenajavljenoj poseti Kijevu.

„Morate verovati našim vojnicima i ja im verujem“, dodao je on.

Zelenski je na konferenciji za novinare odgovorio na pitanje o izjavi ruskog predsednika Vladimira Putina koji je u petak kazao da je počela velika ukrajinska kontraofanziva očekivana mesecima.

Putin je dodao da su svi pokušaji kontraofanzive propali ali je naveo da je Kijev zadržao svoj „ofanzivni potencijal”. Zelenski je rekao da ne veruje Putinu.

Ukrajinski predsednik je u petak uveče pohvalio „herojstvo“ vojnika svoje zemlje koji su učestvovali u „posebno teškim borbama“.