Vraćaju li se na front: Prigožinov sin na putu da preuzme Vagner

Svet 02. okt 202321:25 25 komentara
WillWest News/Profimedia

Pavel Prigožin, dvadesetpetogodišnji sin Jevgenija Prigožina, iako veoma bogat, preuzeo od svog oca vođstvo nad Vagnerom. Prema izveštajima stranih medija, Prigožinov sin pregovara sa ruskom nacionalnom gardom o ponovnom angažovanju Vagnera u vojnim operacijama u Ukrajini.

Da je angažovanje Pavela Prigožina gotovo izvesno, navodi se u izveštaju američkog Instituta za proučavanje rata (ISV), prenosi Skaj njuz.

U ovom slučaju Pavel Prigožin će zameniti sadašnjeg komandanta jedinica ruskih boraca dobrovoljaca u Ukrajini Andreja Troševa, koji je preuzeo vođstvo posle pogibije Jevgenija Pirgožina, a u dogovoru sa ruskim Ministarstvom odbrane. Troševa je javno podržao i ruski predsednik Vladimir Putin.

Penzionisani pukovnik, poznat i po nadimku Sedoj, smatra se jednim od osnivača Vagnera i bivši je pomoćnik vođe Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avgustu u avionskoj nesreći, a posle jednodnevne pobune protiv Moskva koja se desila u junu.

Prema pisanju stranih medija, imenovanje Troševa zbog njegovih bliskih veza sa Kremljom nije se dopalo nekim članovima Vagnera, koji su zbog toga tražili alternativnog lidera. Većina njih se povukla u Belorusiju posle neuspele pobune protiv vojnog vrha u Moskvi krajem juna.

Izvor blizak Vagneru otkrio je da je jedan od uslova pregovora Pavla Prigožina i Nacionalne garde da Vagner zadrži svoje ime, simbole, ideologiju, rukovodstvo i administraciju, piše Skaj njuz.

I mlađi Prigožin je od oca nasledio prilično bogatstvo.

Prema pisanju Tajmsa, Jevgenij Prigožin je svom sinu ostavio oko 116 miliona evra, oružje, trospratnu kuću u Sankt Peterburgu, devet akcionarskih društava i akcije kompanije Konkord, kao i restoransko carstvo, navodi se u dokumentu Instituta za ratne studije koji još nije zvanično objavljena.

Pogledajte još:

Pogledajte i ovo: