Vreme za usvajanje budžeta ističe: Ekstremni republikanci na putu da blokiraju SAD

Svet 20. sep 202323:33 7 komentara
Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

Američkoj administraciji preti blokada, a mnogi važni federalni programi će biti ugroženi ukoliko se do 30. oktobra ne usvoji budžet, upozorila je Bela kuća, optužujući za to ekstremne republikance u Predstavničkom domu Kongresa, dok se u Senatu trude da postignu konsenzus.

Fiskalna godina u Sjedinjenim Američkim Državama počinje 1. oktobra, a krajnji rok za usvajanje budžeta je 30. septembar.

„Ekstremni republikanci, obuzeti haosom, vode zemlju ka blokadi vlade, što bi nanelo štetu našim zajednicama, ekonomiji i nacionalnoj bezbednosti“, upozorila je u sredu Bela kuća.

Iz Všingtona poručuju da umesto da se sledi primer međupartijske saradnje između republikanaca i demokrata u Senatu, ekstremni republikanci nastavljaju da postavljaju listu partijskih zahteva, kao uslov da vlada nastavi da radi – od opoziva bez dokaza, sa čim se ne slažu čak ni njihovi članovi, preko bezobzirnog smanjivanja programa finansiranja na koji računaju milioni vrednih porodica i penzioneri, do niza drugih ideoloških zahteva.

Republikanci u Predstavničkom domu, koji čine većinu, pokušavaju da izguraju plan koji će omogućiti privremeno finansiranje vlade i pojačavanje bezbednosti na državnim granicama.

Međutim, republikanci su međusobno podeljeni, a konzervativni tvrdolinijaši se protve iznetom planu.

Ukoliko ne uspe da se postigne dogovor, vojska i federalne snage reda moraće da rade bez plata, kao kontrolori leta i zaposleni u službi za bezbednost saobraćaja, što će uticati na odlaganja i kašnjenja u saobraćaju.

Bela kuća procenjuje da će oko 10.000 dece širom države ostati bez pomoći namenjene njima i porodicama. Blokada vlade usporila bi i rad inspektora za bezbednost hrane.

“Ove posledice su realne i moguće ih je izbeći, samo ako republikanci prestanu da igraju političke igre sa životima ljudi zadovoljavajući ideološke zahteve svojih najekstremnijih, krajnje desnih članova“, poručila je Bela kuća.

Republikanci lideri planiraju da glasaju za predlog budžeta, dok se neki njihovi konzervativniji članovi tome protive.