Vrhovni sud Rusije potvrdio zabranu kandidature opozicionom političaru Borisu Nadeždinu

Svet 04. mar 202415:33 13 komentara
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Vrhovni sud Ruske federacije potvrdio je odluku kojom je opozicionom političaru Borisu Nadeždinu zabranjeno da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima, koji treba da budu održani sredinom marta.

Nadeždin, koji je član gradskog veća Dolgoprudnija u Moskovskoj oblasti i koji je bio nominovan kao kandidat za predsednika od strane partije Građanske inicijative, poznat je kao otvoreni protivnik rata u Ukrajini.

U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama Nadeždin je rekao da će se žaliti na presudu kojom mu je zabranjena kandidatura.

Pročitajte još

Partija koja mu je pružila podršku, Građanske inicijative, nema poslanika u državnoj Dumi, a ruski izborni zakon nalaže da kandidati koji su nominovani od strane vanparlamentrnih stranaka moraju da sakupe barem 100.000 validnih potpisa, da bi im se mogla registrovati kandidatura.

Nadeždin je uspeo da sakupi 105.000 potpisa, međutim Ruska centralna izborna komisija je proglasila više od 9.000 potpisa sa spiska nevažećim i time ga automatski diskfalifikovala iz trke za predsednika.

Po ruskim zakonima potencijalnim kandidatima može biti poništeno najviše pet odsto potpisa za kandidaturu.

Do sada je četvorici kandidata, uključujući i trenutnog predsednika Vladimira Putina, potvrđena kandidatura za predsedničke izbore koji su zakazani za 15-17. mart. Nijedan od trojice Putinovih protivkandidata se ne smatra stvarnim opozicionim predstavnikom, jer svi imaju svojevrsnu podršku Kremlja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare