Za kovanicu od dva evra vlasnik traži 99.000 evra

Svet 27. nov 202323:51 9 komentara
Pixabay / Ilustracija

Trgovac iz Donje Saske objavio je oglas koji je izazvao pometnju na internetu, pišu nemački mediji . Reč je o “vrlo retkom” novčiću od dva evra za koji vlasnik traži 99.000 evra.

Radi se o novčiću nemačkog grada Bremena. Novčić prikazuje zgradu opštine u Bremenu i kip bremenskog Rolanda, simbole najmanjeg nemačkog grada – države i deo svetske kulturne baštine UNESCO-a, prenosi Fenix magazin.

Posebna kovanica pojavila se 2010. godine u 30 miliouna primeraka, navodi portal “muenzen.eu”. Stranica takođe procenjuje vrednost kovanice na samo tri evra.

Dakle, kako onda trgovac dolazi do svoje astronomske tražene cene?

Prema procenama stručnjaka, čak i najvredniji poznati novčić od dva evra “Grejs Keli” vredi tek nešto više od 3.000 eura. Može li cena bremenske kovanice zaista biti opravdana?

Prema rečima vlasnika, da, jer on kaže da je to “monumentalna varijanta”. Umesto uobičajene legure nikal-bakar-mesing, kovanica je izrađena od jednog metala pa je to čini “čistom”.

Ostale ponude na malim oglasima su maksimalno 450 evra ili po dogovoru. Čak i na službenim prodajnim mestima, kao što je kompanija za trgovinu kovanicama MDM, prigodni novčić možete nabaviti za samo 12,99 evra. I definitivno je blistavo čist i nije tako izgreban kao oni u malim oglasima.

Međutim, prema rečima vlasnika, njegov novčić od 2 evra jedinstven.

“Do sada nije pronađen nijedan drugi primerak, tako opisuje jedinstvenu ponudu na platformi”, napisao je u oglasu.

Stručnjak upozorava

Majkl Beker, predsednik strukovnog Udruženja nemačkih trgovaca kovanicama, već je upoznat sa ovom “kovanicom” Bremenske kovnice. Međutim, on upozorava i na astronomsku ponudu. Njegovw kolege iz branše vrednost tog novčića bi procijenili na najviše 1.000 evra.

“Cene koje se ovde naplaćuju u najmanju su ruku nemoralne, ako ne i kriminalne!”, ljutito kritikuje Beker.

Na fotografiji koja je priložena uz oglas se ne može zaključiti je li ova kovanica zaista jedinstvena ili je hemijski tretirana, ili posrebrena, ili na neki drugi način obrađena.

“Uz cenu od gotovo 100.000, ovu kovanicu definitivno ne bi trebali kupiti”, poručio je Beker.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare