Zaharova: Bajden da objasni da li su SAD izvršile diverziju na Severni tok 2

Svet 28. sep 202216:26 32 komentara
REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da bi američki predsednik Džo Bajden trebalo da odgovori jesu li Sjedinjene Države izvršile diverziju na gasovodu Severni tok 2, javlja TASS.

„Američki predsednik Džo Bajden mora da odgovori na pitanje da li su Sjedinjene Države izvršile pretnju 25. i 26. septembra, kada je prijavljena vanredna situacija na tri linije Severnog toka 1 i Severnog toka 2, koji su preliminarno prepoznati kao pucanje, dok je on sugeriše da su dignuti u vazduh“, napisala je Zaharova na Telegram kanalu.

POVEZANE VESTI:

Postavila je video na kome američki lider drži govor o kome je reč.

„Njegova izjava o namerama bila je potkrepljena obećanjem. Čovek mora biti odgovoran za svoje reči. Nerazumevanje onoga što kaže ne oslobađa nikoga od odgovornosti. Evropa mora znati istinu!“, poručila je Zaharova.

Nord Stream AG je u utorak izvestio o „šteti bez presedana“ koja je kasno u ponedeljak pogodila tri linije gasovoda Severni tok 1 i 2, registrovane u roku od nekoliko sati. Prva je identifikovana duž Severnog toka 2 u blizini danskog ostrva Bornholm, a nakon toga su otkrivena dva curenja. Danska agencija za energetiku saopštila je da je izašla velika količina prirodnog gasa. Avionima i plovilima je savetovano da ostanu najmanje pet milja od mesta incidenta.

Kasnije su švajcarski seizmolozi saopštili da su u ponedeljak zabeležene dve eksplozije duž trasa oba gasovoda. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je incidente kao sabotažu i upozorila da je „svako namerno ometanje neprihvatljivo i da će dovesti do najsnažnijeg mogućeg odgovora“, navodi TASS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare