Zaharova: London pokušava da na Moskvu prebaci krivicu za trovanje Skripalja

Svet 21. sep 202119:47 4 komentara
Yuri Kadobnov/AFP (arhiva)

Rusija odbacuje "pokušaje Velike Britanije da prebaci odgovornost na Moskvu" za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i nastaviće da traži sveobuhvatne informacije od Londona, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Odlučno osuđujemo sve pokušaje Londona da prebaci krivicu za incident u Solzberiju na Moskvu i insistiramo na tome da ga treba istražiti profesionalno, objektivno i nepristrasno“, rekla je Zaharova, prenosi agencija TASS.

Povezane vesti

Dodala je da je Moskva spremna da sarađuje u okviru ove istrage.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni su bez svesti na klupi u Solzberiju, na jugozapadu Engleske 2018. godine i prebačeni su u bolnicu u teškom stanju. Oni su preživeli i sada žive skriveno i pod zaštitom.

London optužuje Moskvu da stoji iza tog trovanja i ranije je izdao nalog za hapšenje dvojice Rusa, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, što su moguće njihovi pseudonimi. Oni su osumnjičeni da su izvršli napad i da su članovi ruske vojne obaveštajne službe GRU.

Britanska policija je danas saopštila da je optužen i treći agent ruske vojne obaveštajne službe u istrazi o trovanju bivšeg ruskog špijuna. Sergej Fedotov, poznat i pod imenom Denis Sergejev, optužen je za zaveru za ubistvo Sergeja Skripalja, pokušaj ubistva Skripalja, njegove ćerke Julije Skripalj i policajca Nikija Bejlija, zaraženog za vreme intervencije, kao i za posedovanje i upotrebu hemijskog oružja.