Zaharova: Moskvu ne interesuju izjave Stoltenberga, želimo pravi dijalog

Svet 16. feb 202217:5710 komentara
Yuri Kadobnov/AFP (arhiva)

Izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga više ne interesuju Moskvu, njegovi argumenti su neozbiljni, Rusija želi pravi dijalog, poručila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, reagujući na izjavu generalnog sekretara da NATO neće napustiti politiku "otvorenih vrata".

Povezane vesti

„Ne zanimaju nas, iskreno, zaista mogu da vam kažem, to su izjave koje daje Stoltenberg, koji je ili generalni sekretar NATO, ili bankar, još nisam shvatio. One nas više ne zanimaju. to nije osoba, čije će se izjave u Moksvi smatrati ozbiljnih arugmentima. To je oboreni pilot NATO. Stoga ćemo se fokusirati na ozbiljan razgovor, ako naši zapadni partneri budu spremni za to“, rekla je Zaharova na današnjem brifingu, prenose RIA Novosti.

Stoltenberg je u Briselu novinarima uoči sastanka ministara odbrane NATO rekao da kretanje ruskih snaga ne potvrđuje povlačenje, kao i da je u prethodnim prilikama Rusija povlačila trupe sa određene lokacije, ostavljajući opremu na mestu kako bi lako mogla da ponovo tu vrati trupe.

On je rekao da je suprotno viđenju stvarnog povlačenja, NATO video kako Rusija nastavlja svoje vojno jačanje, dodavši da se nada da će Rusija odlučiti da se uključi u dijalog i „izabrati diplomatiju umesto konfrontacije“, preneo je Glas Amerike.

Komentarišući jučerašnju izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina, posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, da je spreman da se angažuje sa Zapadom iako je Zapad nastavio da odbija ključne zahteve Moskve da isključi moguće članstvo u NATO za Ukrajinu i druge bivše sovjetske države i povuče iz Istočne Evrope zapadne trupe koje su najbliže Rusiji, Stoltenberga je ponovio da samo 30 država članica NATO može odlučiti koje nacije ispunjavaju uslove da se pridruže alijansi.

„Rusija ne odlučuje ko će biti član NATO ili ne“, rekao je Stoltenberg.

Komentari

Vaš komentar