Zaharova o otkazivanju posete: Evropa ograđuje Rusiju, ne diže Rusija „zavesu“

Svet 06. jun 202208:27 > 10:34 40 komentara
Yuri Kadobnov/AFP (arhiva)

Zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile su nebo za avion ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, zatvorivši tako još jedan kanal komunikacije, rekla je portparolka Ministarstva Marija Zaharova, ističući da Moskva nije ta koja pravi novu "gvozdenu zavesu", već da je Evropa ta koja ograđuje Rusiju.

Pročitajte još:

Zaharova je za italijanski televizijski kanal „La7“ rekla da su zemlje koje okružuju Srbiju zatvorile kanal veze, ne dopustivši prelet avionu Sergeja Lavrova, koji se spremao za posetu Srbiji.

„Ruska delegacija je trebalo da stigne u Beograd radi razgovora. Zemlje-članice Evropske unije i NATO zatvorile su vazdušni prostor, zatvorile su još jedan kanal za komunikaciju“, rekla je ona i naglasila da Rusija ne namerava da diže „gvozdenu zavesu“, ali da to čini Evropska unija, prenosi Sputnjik.

„Gvozdene zavese neće biti, u krajnjoj meri, s naše strane, ne morate se brinuti, EU je ta koja zavesom ograđuje Rusiju. Vaše greške su u tome što ste previše egoistični, što mislite da ste u centru sveta, da pored vas na svetu nema drugih naroda. Nemate moralno pravo da nekoga učite nečemu“, rekla je Zaharova.

Agencija Rojters je u nedelju uveče javila, pozivajući se na Interfaks, da je poseta Lavrova Srbiji otkazana pošto su zemlje u okolini Srbije zatvorile svoj vazdušni prostor za njegov avion.

Izvor u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova potvrdio je pisanje srpskih medija u kome se navodi da su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoj vazdušni prostor za avion koji je trebalo da preveze Lavrova u Beograd.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u 10 časova sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Bocan-Harčenkom, a najavljeno je i da će u 19:30 gostovati na RTS i govoriti o ovom slučaju.

Komentari (40)

Vidi sve komentare